open-navfaktor-logo
search
Novac lako dostupan
Borrell: Evropska unija treba da zaplijeni ruske rezerve i koristi ih za obnovu Ukrajine
Evropska unija bi trebala razmotriti uzimanje zamrznutih ruskih deviznih rezervi kako bi pomogla u plaćanju troškova obnove Ukrajine nakon rata, rekao  je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell u intervjuu za Financial Times.
09.05.2022. u 13:30
get url
text

Evropska unija i njeni zapadni saveznici ograničili su međunarodne rezerve  Centralne banke Rusije otkako je ta zemlja započela invaziju na Ukrajinu, čin koji Moskva opisuje kao "specijalnu vojnu operaciju".

Borrell je rekao da bi bilo logično da EU učini ono što su Sjedinjene Države učinile sa imovinom Centralne banke Afganistana nakon što su talibani došli na vlast u Kabulu.

- Taj novac nam je lako dostupan i neko mora da mi objasni zašto pravila koja važe za afganistanski novac ne važe i za ruski - rekao je Borrell.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško rekao je da Borrellova inicijativa predstavlja "potpuno bezakonje" i da će naštetiti Evropi ako bude usvojena, prenosi Reuters.

- Te mjere će zadati udarac samim Evropljanima, cijelom globalnom finansijskom sistemu i potkopati povjerenje u Evropu i Zapad općenito - rekao je Gruško u ponedjeljak, prenosi novinska agencija RIA.

Predsjednik Državne Dume Vjećeslav Volodin rekao je prošle sedmice da Moskva treba da konfiskuje imovinu u vlasništvu Zapada kao odgovor na prijedlog američkog predsjednika Joea Bidena da se zamrznuta sredstva ruske elite prebace u Ukrajinu.

Ruska invazija na Ukrajinu 24. februara navela je zapadne zemlje da uvedu najteže sankcije  Rusiji i moskovskoj eliti, korake koje je predsjednik Vladimir Putin označio kao objavu ekonomskog rata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.