open-navfaktor-logo
search
Ambasada BiH
Bosanci i Hercegovci u Beču se registrirali za lokalne izbore 15. novembra
U prostorijama Ambasade Bosne i Hercegovine u Beču organizirana je grupna registracija za glasanje za državljene BiH na lokalnim izborima koji su zakazani za 15. novembar.
27.08.2020. u 10:55
get url
text

Uz poštivanje mjera fizičke distance i sa maskama, koordinacioni tim Ambasade Bosne i Hercegovine u Austriji bio je na raspolaganju za asistenciju svima koji su izrazili interes da se registruju za izbore.

Hasan i Salih, dva prijatelja koja žive više od 100 kilometara od Beča, odvojili su svoje vrijeme da lično dođu u Ambasadu BiH i da se registruju za glasanje. Kako su kazali, ovim gestom žele da ispune svoju građansku dužnost i daju glas za napredak, prosperitet i bolju budućnost Bosne i Hercegovine. Za izbore su se jučer registrirali i majka Dijana i njen sin Omar, koji su porijeklom iz Tuzle, a žive u Beču.

Što se tiče tehničkih uputstava, primjeri popunjenih formulara, uputstvo i najčešće greške bili su postavljeni i iznad stola na kojima su se nalazili obrasci PRP1 i PRP2, odnosno gdje su se i ispunjavali obrasci.

Neki su ponijeli formulare kako bi ih ispunili kući, a neki su se registrovali na licu mjesta, ali su ponijeli formulare za članove svoje porodice. Zaprimljenu dokumentaciju Ambasada BiH u Beču proslijedit će direktno Centralnoj izbornoj komisiji BiH. Mnogi državljani koriste priliku da se registruju putem e-maila i poštom.

Bh. građanima u Beču na raspolaganju su bili uposlenici ambasade BiH Selma Užičanin i Vladimir Glamočija, koji su za grupnu registraciju imali pomoć Hurema Avdića i Ishaka Ahmetovića.

Podsjetimo, oko 95.000 državljana BiH živi u Austriji sa bh. pasošem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.