“Bosanska kraljica” na Međunarodnom festivalu monodrame MonoAKT Kosovo

Objavljeno: 15.06.17 u 08:45

Teatar kabare Tuzla sudjelovat će s predstavom "Bosanska kraljica" na 9. Međunarodnom festivalu monodrame MonoAKT 2017 u Peći na Kosovu, u subotu, 17.6.2017. godine. Pokrovitelj ovog gostovanja je Grad Tuzla.

Festival će trajati od 15. do 21. juna 2017, a organizatori su teatarske i filmske kuće AKT i ITI centar, uz podršku Ministarstva za kulturu, mlade i sport Kosova. Festival je takmičarskog karaktera, a žiri je sastavljen od međunarodnih eksperata u području dramske umjetnosti.

Pored ove monodrama, koja predstavlja Bosnu i Hercegovinu, tu su još i predstave iz Srbije, Hrvatske, Italije, Poljske, SAD-a i Kosova.

Dramski tekst “Bosanska kraljica” napisala je cijenjena profesorica dr. sc. Marica Petrović, a režiju potpisuje profesor i glumac Vlado Kerošević. Ulogu Katarine Kotromanić Kosače ostvaruje Ivana Milosavljević. Ovo je ujedno i praizvedba teksta domaćeg autora, a plod je brojnih kombinacija umjetničkih, biblijskih, tradicijskih, svjetovnih i religioznih tekstova. Do sada je izvođena na nekoliko Festivala, a pored gostovanja obilježila je i značajne datume Bosne i Hercegovine. Preporukom Pedagoškog zavoda Tuzla izvodila se i za učenike viših razreda Osnovnih škola kao i srednjoškolce.

Nakon ovog Festivala, predstava će se početkom jula izvesti i u okviru Sedmog festivala amaterske kulture u Postojni (7. FAK), Slovenija, ali i krajem jula na Međunarodnom studentskom festivalu Kestenburg u Banjoj Luci.