open-navfaktor-logo
search
Onemogućen prolaz
Bosanska Otoka: Stotinjak migranata ostalo na "ničijoj zemlji", pokušavaju se domoći Bihaća
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona na terenu nastavljaju provoditi nove mjere Kriznog štaba USK-a prema kojima im je naloženo da migrantima ne dozvoljavaju ulazak na područje kantona.
22.08.2020. u 20:03
get url
text

Tako je danas poslijepodne na putu od Bosanskog Novog do Bosanske Otoke na međuentitetskoj liniji ostalo stotinjak migranata, za koje se pretpostavlja da čekaju mrak kako bi okolnim putevima kroz šume i njive krenuli put Bihaća, gdje, kako kažu, imaju način da dođu do hrane.

Migranti su dosta nervozni zbog činjenice da se ne mogu slobodno kretati, kao prethodnih dana Unsko-sanskim kantonom. Dio njih su na pomenutu lokaciju, na međuentitetsku liniju ili “ničiju zemlju“ kako je migranti zovu, doveli pripadnici policije USK-a.

Prema novim mjerama koje su uvedene u ovom kantonu Federacije BiH svi migranti koji su zatečeni da se slobodno kreću magistralnim putevima ili naseljenim mjestima moraju biti sklonjeni. Odnosno policija ih skuplja i potom autobusom vraćaju na međuentitetsku liniju. Takva dva autobusa, prema riječima policijskih službenika, danas su dovezena na “ničiju“ zemlju na putu Bosanska Otoka - Bosanski Novi. Drugi dio je putovao redovno autobuskom linijom Banja Luka - Bihać, ali im pripadnici MUP-a USK-a nisu dozvolili ulazak na područje kantona, pa su ostali zaglavljeni na “ničijoj zemlji““.

U svakom slučaju situacija na terenu je trenutno takva da se migranti nalaze uz spomenuti put između dvije policijske patrole, policije Republike Srpske i Unsko-sanskog kantona, koje im ne dozvoljavaju da uđu na njihovo područje. Iako nervozni, migranti su mirni i vjerovatno čekaju noć kako bi iskoristili priliku i okolnim putevima krenuli prema Bihaću ili Velikoj Kladuši.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.