Bosanski humor izučavat će na čuvenoj Sorboni u Parizu

Objavljeno: 04.06.17 u 14:03

Jezik i humor bh. igrane TV serije "Dobrodošli u Orient Express", koja je prema scenariju Dževada Hadžića nastala u režiji Jasmina Durakovića, naredne školske godine bit će izučavan i prevođen na francuski jezik, te potom javno prezentiran na čuvenoj Sorboni u Parizu.

Detalj iz TV serije "Dobrodošli u Orient Express" koja je nastala u režiji Jasmina Durakovića
Detalj iz TV serije "Dobrodošli u Orient Express" koja je nastala u režiji Jasmina Durakovića

Bit će organizirani i "Screening Days" ove serije uz prisustvo njenog autora.

Iza ovog uspjeha stoji Series Balkans, koji je ostvario partnerstvo sa Odsjekom Slavističkih studija na Univerzitetu Sorbona, a njegov cilj je promocija i širenje igranih TV i online projekata sa Balkana na širem evropskom i svjetskom tržištu.

- Ponekad stvari odu u pravcu u kojem ste se najmanje nadali. Kada smo krenuli u produkcije TV serije “Dobrodošli u Orient Express“, bili smo okrenuti ka BiH i regionu, jer smo mislili da je ovaj igrani projekat omeđen jezikom koji se govori u seriji. Međutim, prošle godine smo dobili poziv na prikažemo seriju na festivalu Series Balkans u Atini, te smo preveli prve epizode na engleski kako bi publika koja ne zna naše jezike mogla pratiti seriju. Začudo, upravo naša serija je kod publike prošla najbolje, organizatori su je onda poslali na jedan festival u Francuskoj i tamo se dogodila ista stvar. Publika je sjajno primala našu seriju, glumce i naš humor. Tim nekim kanalima seriju su pogedali i profesori sa Odjela Slavistike na Sorboni i odlučili da u narednoj školskoj godini zajedno sa studentima prevode i izučavaju jezik i humor ove serije.

Ovo mi je samo potvrdilo da naš bosanski humor ima univerzalnost i da na to kao nacija treba da budemo ponosni. Inače, mi bi uskoro trebali početi da snimamo nastavak ove serije, budući da je kod publike u BiH, regiji i dijaspori putem Pinka ali naše digitalne platforme DEPO Zona sjajno primljena. Budući da je serija sada dio projekta Series Balkans postoje opcije njenog prikazivanja na nekim tv stanicama i digitalnim platforma izvan naše regije, ali o tom kada dođe vrijeme- izjavio je Duraković za Faktor.