open-navfaktor-logo
search
Živjeti s njom
Bosna i Hercegovina je u visokoj zoni rizika obolijevanja od multipla skleroze
Protiv multiple se ne treba boriti, nego s multiplom treba živjeti, jer se radi o neizlječivom oboljenju, ali i oboljenju koje tek djelimično može limitirati svakodnevne aktivnosti
28.05.2019. u 14:52
get url
text

Multipla skleroza je bolest od koje u svijetu obolijeva sve više ljudi, posebno mladih od 25 do 40 godina, a u Tuzlanskom kantonu od nje boluje više od 300 osoba. Uz sve napretke u medicini veoma ju je teško dijagnosticirati, rečeno je danas na press konferenciji povodom Svjetskog dana multipla skleroze koji se obilježava sutra.

Doktori s Klinike za neurologiju Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla upozorili su da je BiH u zoni visokog rizika obolijevanja od ove bolesti.

Mersudin Muminović koji se već pet godina nosi s ovom bolešću kaže da je sve simptome kao što su duple slike i otežano hodanje pripisivao učenju i naporu. Kao veoma aktivan plesač i student dva fakulteta nije mogao ni zamisliti da boluje od multipla skleroze. Ipak, uspio je završiti Fakultet medicinske radiologije, osnovao udruženje oboljelih i prihvatio novi način života.

- Kada mi je konačno bolest dijagnosticirana ja sam nastavio normalan život. Nastavio sam studirati i boriti se. Završio sam Fakultet medicinske radiologije i sada sam u potrazi za poslom. Kada me neko pita kako sam uspio završiti fakultet, ja sam to učinio bez ikakvih problema. Jednostavno sam se pomirio sa činjenicom da sam obolio i nastavio živjeti punim plućima. I svima kažem da zbog obolijenja niko ne treba napustiti svoje snove - kaže Muminović.

Načelnik Klinike za neurologiju UKC Tuzla Dževdet Smajlović istaknuo je da je multipla skleroza bolest sa hiljadu lica.

- Tačan uzrok nastanka multipla skleroze se ne zna ni dan danas. U svijetu je od ove bolesti oboljelo više od dva i pol miliona stanovnika, a dijagnoza nije nimalo jednostavna - istaknuo je dr. Smajlović.

Doktor Adnan Burina sa Klinike za neurologiju pojasnio je da je multipla skleroza bolest modernog doba, a koja zahvata ljudski mozak i kičmenu moždinu. Također, poseban akcenat je stavio na njeno liječenje, upozoravajući da se ova bolest ne liječi putem interneta nego uz jasno savjetovanje liječnika.

- Meni je drago da posljednjih godina izlazimo iz tabua o ovoj bolesti. Mi na Klinici vrlo često kažemo pacijentima da se protiv multiple ne treba boriti, nego s multiplom treba živjeti, jer se radi o neizlječivom oboljenju, ali i oboljenju koje tek djelimično može limitirati svakodnevne aktivnosti. Želim naglasiti da je veliki problem i otežavajuća okolnost nama doktorima "doktor Google". Ljudi čitaju sve odgovore koji se tiču ove bolesti, a vrlo često su oni netačni. Ja stalno potenciram našim pacijentima da sve što ih muči pitaju svoje doktore – kaže dr. Burina.

U Federaciji BiH određeni lijekovi za multiple sklerozu su na esencijalnoj listi, a Tuzlanski kanton je jedini kanton u FBiH čiji Zavod zdravstvenog osiguranja sufinasira lijekove za ovu bolest za određeni broj pacijenata. Lijekovi su veoma skupi i na godišnjem nivou koštaju nekoliko stotina hiljada maraka.

Također, ove godine će biti povećano finansiranje za ovu bolest od Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, a i Federalni zdravstveni fond će u ovoj godini finansirati nove lijekove.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.