open-navfaktor-logo
search
Srbija
Bošnjaci danas proslavljaju Dan Sandžaka
Već 14 godina 20. novembar se obeležava u znak sećanja na događaj iz 1943. godine, kada je u Pljevljima održana osnivačka sednica Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka
20.11.2018. u 10:14
get url
text

Bošnjaci u Srbiji danas proslavljaju svoj najveći nacionalni blagdan, Dan Sandžaka. Odluku da se 20. novembar proglasi nacionalnim blagdanom sandžačkih Bošnjaka donijelo je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) 2005. godine, a tu odluku verifikovao je i tadašnji Savjet za nacionalne manjine Republike Srbije.

Ovaj dan se četrnaest godina obilježava u znak sjećanja na 20. novembar 1943. godine, kada je u Pljevljima održana osnivačka sjednica Zemaljskog  antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS). Bošnjački istoričari smatraju da je tog dana u ratnim uslovima započeta autonomija Sandžaka, jer su na osnivanju ZAVNOS-a izabrane Narodna skupština i Vlada Sandžaka sa sedam ministarstava. 

-Ove organe imaju samo buduće federalne jedinice, odnosno republike, što govori da je bilo predviđeno da Sandžak postane jedna od budućih jugoslovenskih republika - kaže istoričar Esad Rahić.

Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka ukinuto je nakon dvije godine, 29. marta, u Novom Pazaru, u prostorijama današnjeg ureda Bošnjačkog nacionalnog vijeća, podsjeća Rahić u razgovoru za Anadolu Agency. Tada je donijeta i, kako kaže istoričar Rahić, “sramna odluka” da se teritorija Sandžaka podijeli između Srbije i Crne Gore.

-Na taj način i posljednja nada da teritorija Sandžaka dobije status federalne jedinice, a kasnije i autonomije, eliminisana je kao ideja i ovaj prostor je ostao bez ikakvih političkih, zakonodavnih i ostalih prerogativa i bez ikakvog prava na organizovanje kao posebna teritorijalna, politička i zakonodavna jedinica - kaže Rahić. 

Dan Sandžaka će biti obilježen nizom aktivnosti i ustaljenim manifestacijama u Novom Pazaru i ostalim općinama Sandžaka. Tradicionalno, BNV obilježit će ovaj blagdan brojnim i različitim manifestacijama.

-Već danas u 17 sati priređujemo Svečanu akademiju, a za 18 sati zakazana je promocija knjige 'Grad u cvatu magnolije' autora Mehmeda Pargana iz Bosne i Hercegovine. U 19 časova priređujemo književni susret 'SAKS 2018', gdje će se susresti kniževnici iz Sandžaka i regiona - rekla je saradnica u Bošnjačkom nacionalnom vijeću zadužena za odnose s javnošću Nusreta Brunčević Hudović.

Ona napominje da će BNV sa obilježavanjem Dana Sandžaka nastaviti i u srijedu za kada je zakazano otvaranje izložbe "Život i djelo Ćamila Sijarića – cio svijet živi u Sandžaku", na kojoj će biti uručena i književna nagrada "Pero Ćamila Sijarića" ovogodišnjem laureatu, književniku Safetu Hadroviću Vrbičkom.

Dan Sandžaka obilježiće i novopazarski Kulturni centar, organizovanjem dvije tribine “Narodne igre i pjesme kao čuvari tradicije” i “Sandžak prije i poslije ZAVNOS-a”.

U općinama Sandžaka se 20. novembar proslavlja kao neradni dan. Na zgradama državnih i javnih preduzeća u Sandžaku istaknute su zastave Republike Srbije i bošnjačke nacionalne zajednice.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.