Bošnjaci u Linzu: Ramazan ovdje i u Bosni nije isti, nedostaje nam ezan sa munara

Objavljeno: 06.06.17 u 11:30 Autor: M. Arslanagić

Veliki broj muslimana sa prostora bivše Jugoslavije mjesec ramazan provode daleko od svojih domova, bez zvuka topa koji označava početak iftara ili mirisa somuna iz obližnjih pekara.

Među njima je i Sabahudin Mujević koji već 25 godina sa suprugom i dvoje djece živi u Linzu u Austriji. Sabahudin je predsjednik Udruženja Bošnjaka (Verein der Bosniaken Nur) i potpredsjednik integracijskog savjeta grada Linza. Zadovoljan je životom u Austriji, ali kako kaže, posebno u ovom mjesecu, osjeti se nostalgija za svojim rodnim krajem.

- Posebna je draž biti u Bosni i Hercegovini za vrijeme ramazana. Kako kažu ovdje, jedno je biti u Sarajevu za ramazan, a sasvim drugo je biti u Linzu – priča za Faktor Mujević.

Udaljenost od svojih rodnih krajeva ipak, lakše se prevaziđe u društvu ostalih Bošnjaka, tako da su zajedničke aktivnosti u džematu NUR Linz svakodnevne.

- U našem džematu ima oko 900 članova, a 90 posto ih je iz Bosne i Hercegovine. S ponosom mogu reći da je naš džemat dobar primjer kako se dostojno prezentuje kako islam tako i Bošnjaci u svijetu. Uvijek smo vezani za Bosnu i veliki dio naših atkivnosti usmjeren je Bosni. Počevši od humanitarnih akcija koje organizujemo, do raznoraznih nastupa kulturnih trupa iz BiH, putovanja i slično. Bio nam je u gostima nedavno i Ansambl ”ZEFIR” iz Srebrenika, koji je održao koncert i predstavio se bošnjačkoj dijaspori, sa krasnim izvedbama tradicionalnih sevdalinki i ilahija. Imamo dosta kontakata sa našim ljudima i sa te strane smo bliski sa BiH – ističe predsjednik Udruženja Bošnjaka u Linzu.

Nostalgiju za domovinom članovi jednog od najvećih džemata u Austriji, lakše prevaziđu i organizovanjem zajedničkih iftara.  

- Odbor ove godine organizuje tri velika iftara, omladinski, džematski i donatorski, ali i pored ovih naše džematlije naravno besplatno organizuju iftare za svoje prijatelje. Džemat ima velike prostorije gdje provodimo vrijeme, pored džamije koju smo otvorili prije tri godine, a koja je ujedno i jedina džamija na području gornje Austrije – priča Sabahudin.

Njihovu iftarsku sofru krase tradicionalni bosanski specijaliteti, poput sarmi, dolmi, pita, baklava i hurmašica.

- Tradicionalnih bosanskih specijaliteta ne manjka, tako da tu ne osjetimo veliku razliku kada smo ovdje i u Bosni. Naše žene spremaju tradicionalnu hranu, ali ono što nam najviše nedostaje i zbog čega nam je neobično jeste što se ne čuje ezan sa munara. Toga ovdje nažalost nema – govori  Mujević.

Zajedničkim iftarima često prisustvuju i Austrijanci, koji, kako kaže, poštuju običaje Bošnjaka.

- Oni budu naši gosti, organizujemo neke zajedničke internacionalne projekte, a i oni nas pozivaju na njihove svečanosti. Imali smo skoro i susrete tri religije u gradu Linzu. To je jako lijepo – navodi Mujević.

Ljudi koji su sa naših prostora davno otišli u Austriju trude se i da na svoju djecu prenesu naše običaje, kako se oni ne bi zaboravili.

- Odmalena ih učimo našim običajima, tradiciji i slično. Mektebsku nastavu pohađa stotinjak djece, a česti su i omladinski iftari. Nadamo se da neće zaboraviti odakle potječu  - zaključuje Mujević.