Bošnjacima u Minnesoti zabranili izgradnju mezarja

Objavljeno: 11.01.17 u 09:48

Bošnjacima koji žive u gradiću Chisago Lake u Minnesoti općinske vlasti su zabranile izgradnju mezarja.

Prošle godine u ovom gradiću preminula su četiri Bošnjaka Foto: Ilustracija
Prošle godine u ovom gradiću preminula su četiri Bošnjaka Foto: Ilustracija

Bošnjaci i dio stanovništva koji podržava izgradnju kaže da je to više nego skroman projekt budući da je muslimanska zajednica u tom gradu prošle godine zabilježila samo četiri smrti i da bi trebale proći generacije da se popuni pola hektara koliko Bošnjaci traže za mezarje.

Međutim, veći dio stanovništva protivi se izgradnji, a kao “argumente” navode da bi Bošnjaci u tom gradiću mogli poslije tražiti izgradnju džamije kao i da bi mezarje zagadilo izvorišta vode i bunare. Dio njih čak pokazuje otvorenu mržnju prema islamu, navode lokalni mediji.

Na društvenim mrežama pokrenuta je žestoka rasprava, krenula je i razmjena e-mailova koji su slani i na adrese vijećnika u kojima se uopće nije pokušala sakriti islamofobija.

Enes Gluhić, predstavnik Islamske zajednice u tom gradiću i lokalnih Bošnjaka, kazao je da u 20-ak godina koliko žive u Minnesoti nisu bili toliko diskriminirani. On je, naglasio je, preživio genocid u Bosni i Hercegovini odakle je u Sjedinjene Države došao kao 16-godišnjak.

Početkom decembra prošle godine urbanistička komisija odobrila je izgradnju mezarja uprkos protivljenju dvojice komšija. Oni su tvrdili da će im mezarje ograničiti korištenje njihovog zemljišta, da će smanjiti tržišnu vrijednost njihovog zemljišta, da će im ograda oko mezarja zaklanjati pogled te da će im zbog mezarja biti zagađena i voda u izvorištima i bunarima.

Komisija je odbila ove prigovore. Potom je 21. decembra odluka dana na glasanje pred komisijom okruga Chisago. Bijesni susjedi ponovo su se pojavili s istim argumentima, a članovi te komisije su sa tri glasa protiv i dva glasa za odbili prijedlog za izgradnju mezarja.

Predsjedavajući komisije Mike Robinson koji je glasao “za” kazao je da je razočaran.
- Mnogo ljudi je protiv izgradnje mezarja. Zvali su me telefonom, pisali mi e-mailove. Oni nisu govorili o ogradi, vodi ili o čemu već. U suštini su mi kazali da ne žele to groblje iz religijskih razloga, zbog toga što bi bilo muslimansko – kazao je Robinson.

Bošnjacima sad preostaje pokušati pobiti tu odluku na sudu što se već događalo u drugim slučajevima kad su vlasti odbijale izdati dozvole za izgradnje groblja ili džamija.