open-navfaktor-logo
search
Donesena odluka
Bošnjačka stranka neće u novu Vladu Crne Gore
Bošnjačka stranka neće biti članica nove vladajuće većine u Crnoj Gori. To je odlučeno danas na sjednici Glavnog odbora te partije, koja je održana u Rožajama.
18.10.2020. u 18:11
get url
text
Crna Gora Bošnjačka stranka

- Glavni odbor Bošnjačke stranke je svojom jedinstvenom odlukom, podržao opredjeljenje da stranka ostane, kao i do sada, samosvojan i autentičan politički subjekat, predstavnik političkih interesa bošnjačkog naroda i drugih građana. Bošnjačka stranka ostaje privržena principima demokratije, vladavine prava i demokratskih reformi - rekao Suljo Mustafić na konferenciji za medije nakon sjednice Glavnog odbora.

Mustafić je istakao da će Bošnjačka stranka podržavati sve procese koji su usmjereni evropskim integracijama, prozapadnom putu, snaženju institucija, unaprijeđenju položaja i statusa Bošnjaka, u političkoj, ekonomskoj i socijalnoj sferi.

- Bit ćemo partner svim demokratskim snagama iz vlasti i iz opozicije, koje imaju ove ciljeve i podržat ćemo sva zakonska rješenja u tom pravcu. Zbog različitog pristupa i određenih ideoloških razlika sa nekim članicama nove vlasti, oko važnih društvenih pitanja u Crnoj Gori, te odnosa prema manjinskim narodima, kako u nedavnoj prošlosti, tako i sadašnjih političkih programa, Glavni odbor Bošnjačke stranke je odlučio da u ovom političkom trenutku, ne treba biti članica buduće Vlade - saopćio je Mustafić.

Dodao je i da će BS budno pratiti sva naredna dešavanja i podržavati sve pozitivne i reformske procese.

- Bit ćemo partneri u svim budućim projektima Vlade usmjernim društvenom i ekonomskom boljitku, kao i svim političkim snagama koje su okrenute dobrobiti građanske, multietničke i evropske Crne Gore - zaključio je Mustafić.

Na sjednici je na prijedlog predsjednika Rafeta Husovića za novog potpredsjednika stranke izabran Jasmin Ćorović, kao i novi članovi Glavnog odbora.

Sjednici GO, koji broji 90 članova, prethodilo je zasjedanje Predsjedništva radi detaljne analize aktuelnog političkog momenta u Crnoj Gori.

Podsjećamo, lider BS-a Rafet Husović sastao se u petak sa mandatarom za sastav nove vlade Zdravkom Krivokapićem.

Tom prilikom je saopćio da je Bošnjačka stranka spremna da sa svojim kadrovskim potencijalom participira na više mjesta u novoj Vladi, ako odluči da bude dio nove većine.

On je tada rekao i da ga je mandatar upoznao sa temama za koje je smatrao da su bitne.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.