open-navfaktor-logo
search
Blagdani
Božić u domu Ljiljić: Važno je samo da je porodica na okupu
Kada se misa završi, čestitamo Božić, kao Bajram što se čestita nakon Bajram-namaza. Poslije čestitanja smijemo jesti, pa se vratimo kući i počastimo se kolačima, kazala je Iva
25.12.2019. u 07:15
get url
text

U domu porodice Ljiljić u Sarajevu Božić se dočekuje sa velikom radošću.

Mama Mirela najviše vremena posvećuje detaljima kako bi Božić dočekali spremni, a u svemu joj pomažu njen suprug Zoran, te djeca Igor, Iva, Darija, Ana i Mirna.

- Mama od prvog dana adventa sprema adventski vijenac koji ima četiri svijeće pa se svaku nedjelju pred Božić zapali po jedna svijeća. Ona sve to sama napravi. Stavimo lampice, a jelku kitimo nekoliko dana pred Božić. Desetak dana prije Božića pravimo suhe kolače, desetak vrsta – priča Iva Ljiljić, jedna od četiri kćerke porodice Ljiljić.

Kolače, ističe, pripremaju po tradicionalnim receptima koje su dobile od svojih baka. Najstariji je, kaže, recept za šape.

Trinaestog decembra posadilli su pšenicu, što je također simboličan čin.

- Na taj dan je Sveta Lucija i to je dan kad se sadi pšenica koju zaljevamo svaki dan do Božića kako bi narasla. Pšenica predstavlja novi život, novi početak, to je tradicija – priča mama Mirela za Faktor.

Za Badnji dan poste, a post podrazumijeva da se ne jede ništa životinjskog porijekla.

- Jedemo samo ribu, napravimo posnu večeru, sa ribom, krompir salatom, posnim bijelim grahom i obavezno je crno vino. Navečer idemo u našu crkvu na Dolac Malti na misu ponoćku. Kada se misa završi, čestitamo Božić, kao Bajram što se čestita nakon bajram-namaza. Poslije čestitanja smijemo jesti, pa se vratimo kući i počastimo se kolačima – kazala je Iva.

{$galerijaFotografija}

Ujutro, kaže, dočekuju goste.

- Dva dana prije počnemo pripremati rusku salatu, na trpezi se obavezno nađe neki mesni specijalitet, sarma je nezaobilazna, uz to i keške, geršlo. Napravi se još neka torta – nabraja mama Mirela.

Posebni su, ističu, Božići iz djetinjstva.

- Išla sam u katoličku školu pa nam je raspust počinjao prije Božića, tako da smo imali vremena da uživamo u prazničnoj atmosferi. Da maksimalno iskoristimo svaki dan. Sada imam samo jedan dan slobodan, pa se ne možemo posvetiti običajima kako bismo to željeli, sve to brzo prođe – kaže Iva.

Ljiljići se slažu da Božić nije Božić bez porodice.

- To su dani kada više vremena provodimo zajedno, družimo se, razgovaramo, a i kolači su posebni – kaže kroz smijeh Iva.

S obzirom na to da ih ima puno u kući, Ljiljići su uveli jedan novi porodični običaj za vrijeme Božića.

- Imamo igru "secret santa", tajni djed Božićnjak. Mama i tata ne mogu kupiti svima poklon, jer nas ima puno u kući, te smo odlučili da svake godine izvlačimo papiriće sa imenima ukućana, koga izvučemo, toj osobi kupujemo poklon. Bude tajna i kome i šta se kupuje. Kada otvaramo poklone, onda pogađamo od koga je. Bude zabavno, a važno je da smo zajedno – zaključuje Iva Ljiljić, čiji smo gosti bili na Badnju večer. 

Porodica Ljiljić, Božić, proslava, 24.12.2019
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.