open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Božović nije dobio preporuku Komisije za imenovanje na poziciju ministra
Nakon pitanja postavljenih kandidatu, članovi Komisije su glasali. Po četiri člana Komisije su bili "za" i "protiv" dok su dvojica bila suzdržani
03.01.2020. u 13:39
get url
text
Mlađen Božović

 Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine pri Parlamentarnoj skupštini BiH održala je danas sjednicu s ciljem davanja preporuke za potvrđivanje imenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH Mlađena Božovića. 

Nakon pitanja postavljenih kandidatu, članovi Komisije su glasali. Po četiri člana Komisije su bili "za" i "protiv" dok su dvojica bili suzdržani, što znači da kandidat Božović nije dobio preporuku Komisije za imenovanje. 

Procedura je takva da Komisija svoje izjašnjenje šalje u Zastupnički dom koji u konačnici bira saziv Vijeća ministara BiH. Stav Komisije nije obavezujući za Zastupnički dom. 

Službenici SIPA-e završili su provjere za Mlađena Božovića, kandidata Demokratskog narodnog saveza (DNS) za budućeg ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH na dan imenovanja ostalih ministara i zamjenika ministara u državnoj vladi, ali on tada nije imenovan, jer je prijedlog za imenovanje došao kasno. Provjere za ostale kandidate izvršene su nešto ranije. 

Ostale ministre imenovao je Zastupnički dom Parlamenta BiH 23. decembra.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.