open-navfaktor-logo
search
Podrška Čoviću
Braniteljska udruženja HVO-a "našla krivca": Bošnjačka politika teži da FBiH pretvori u bošnjačku cjelinu
Koordinacija braniteljskih udruženja HVO-a upozorava na nikada teže i neizvjesnije stanje koje je prouzrokovano pandemijom, ratom u Ukrajini i zastojem u pregovorima o Izbornom zakonu, kojim je, kako navode, potrebno poštivati i uvažavati sve narode i građane u Bosni i Hercegovini.  
30.03.2022. u 14:00
get url
text

- Jasno treba upozoriti da je dogovor o izbornim reformama izostao zbog opstruiranja bošnjačke politike kojom ukazuje posljednja izjava Bakira Izetbegovića - SDA, koji ne samo da odbija dogovore, nego vrlo radikalno narušava Dejtonski sporazum, odnosno Ustav Bosne i Hercegovine, a osnovni cilj je dokidanje konstitutivnosti naroda. Jasno izražena tendencija bošnjačke politike usmjerena je u težnje da Federaciju Bosne i Hercegovine pretvore u bošnjačku cjelinu, što narušava suživot a što je oduvijek bila osnova opstanka Bosne i Hercegovine - saopćili su iz Koordinacije i dodali:

- Stoga smo iznenađeni pozivanjem armijskih udruženja da zajedno gradimo Bosnu i Hercegovinu, u kojoj će nam i dalje drugi birati Komšića i njemu slične marionete da predstavljaju Hrvate, je više nego licemjerno. Pravi suživot i savremena BiH se gradi potpunim uvažavanjem sloboda i prava sva tri naroda, a posebno hrvatskog kao najmalobrojnijeg i svih njenih građana.

Stoga, ističu, daju punu podršku predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću i pregovaračkom tijelu Hrvatskog narodnog sabora da ustraju u iznalaženju najboljih modela ustroja države, koristeći se evropskim iskustvima nama sličnih višenacionalnih država, i pritom u cijelosti zaštite svoj narod. 

- Uvjereni da ćemo konačno ostvariti jednakopravnost hrvatskog naroda želimo svim pripadnicima Hrvatskog vijeća odbrane čestitati 30. godišnjicu osnutka. S pijetetom prisjećajući se svih naših poginulih branitelja, zahvalni za njihovu nemjerljivu žrtvu za našu slobodu, prisjećamo se dana ponosa i slave koje nam je HVO omogućio - zaključuju u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.