open-navfaktor-logo
search
Prekompozicija vlasti
Brčanska "Četvorka" uputila inicijativu za smjenu gradonačelnika
Zastupnici u Skupštini Brčko distrikta BiH iz SBiH, SBB-a, SDP-a, NiP-a i zastupnica iz reda nacionalnih manjina Mejra Šećić održali su konferenciju za medije na kojoj su govorili o mogućoj prekompoziciji vlasti u Brčko distriktu BiH.
02.03.2023. u 15:26
get url
text

Predsjednik SBiH Brčko distrikta i kandidat nove koalicije za gradonačelnika Brčko distrikta Zijad Nišić je kazao da su zastupnici navedenih stranaka jučer podnijeli inicijativu predsjedniku Skupštine Brčko distrikta BiH za razrješenje gradonačelnika Eseda Kadrića (SDA).

- Ova inicijativa se prelila s viših nivoa vlasti Bosne i Hercegovine. Grupacija stranaka iz redova "Osmorke" dio je novoformirane vlasti na nivou države, na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, a potpisnice sporazuma u Brčko distriktu dio su tog političkog sastava - kazao je Nišić.

On je naglasio da će u centru programskog djelovanja nove koalicije biti borba protiv korupcije i izmjene pravilnika o zapošljavanju. S obzorim na činjenicu da je SBiH do sada činila dio vlasti u Brčko distriktu BiH, Nišić je kazao da je konkretan povod za izlazak iz dosadašnje koalicije sa SDA nedavna odluka gradonačelnika o smjeni SBiH-ovog šefa Odjeljenja za stručne i admnistrativne poslove Nedima Hamzabegovića.

Damir Bulčević (NiP) je kazao da program rada nove koalicije sadrži jedanaest reformskih tačaka a prva među njima je borba protiv korupcije. On je kazao da će nastojati svesti na minimum dosadašnje angažovanje saradnika po ugovoru o djelu, te da će se pokušati u skladu sa Zakonom o radu sve osobe angažovane po ugovoru o djelu angažovati na određeno vrijeme ili za stalno.

Esad Atić, predsjednik brčanskog SDP-a koji je kao i SBiH također bio dio dosadašnje lokalne vlasti, kazao je da je SDP učestvovao u formiranju vlasti u Brčkom nakon lokalnih izbora te da je podržao izbor aktuelnog gradonačelnika, ali su nezadovoljni načinom na koji je ta stranka bila uključena u rad vlasti.

VEZANI TEKST - Brčko: Ujedinili se SBiH, SDP, NiP i SBB, traže smjenu SDA-ovog gradonačelnika

- Dali smo priliku u tom trenutku da dođe do formiranja vlasti i izbora gradonačelnika, ali za ove dvije godine on nije ispunio naša očekivanja ni u smislu komunikacije, ni našeg učešća u donošenju odluka. Mi smo jednostavno bili izolovani i van svih procesa, te ne snosimo nikakvu odgovornost za sve ono što nije valjalo i što ne valja u Distriktu, tako da smatramo da će ova politička grupacija poboljšati stanje - izjavio je Atić. 

Prema Poslovniku o radu Skupštine Brčko distrikta BiH, predsjednik Skupštine je dužan u roku ne kraćem od deset i ne dužem od trideset dana sazvati sjednicu na kojoj će se razmatrati zastupnička inicijativa. Da bi gradonačelnik bio razriješen, inicijativu treba podržati najmanje 19 zastupnika u Skupštini, od čega je potreban najmanje jedan glas iz reda hrvatskog naroda i najmanje po tri glasa iz reda srpskog i bošnjačkog naroda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.