open-navfaktor-logo
search
Uoči izbora u Hrvatskoj
"Briga za BiH": Škoro želi treći entitet, Plenković između Komšića i Dodika bira Čovića
Parlamentarni izbori u Hrvatskoj bit će održani u nedjelju, 5. jula, a tokom predizborne kampanje stranke su se, sada je to već tradicionalno, bavile i Bosnom i Hercegovinom.
01.07.2020. u 08:03
get url
text

Tako je Miroslav Škoro, čelnik Domovinskog pokreta, desničarske stranke, izjavio kako se zalaže za "federalnu jedinicu hrvatskog naroda u sklopu jedinstvene BiH". Škoro će podržati listu kontroverznog generala HVO-a Željka Glasnovića u 11. izbornoj jedinci koja se tiče dijaspore, pa tako i one iz BiH. Glasnović je poznat po svojim desničarskim stavovima.  

Davor Bernardić, predsjednik SDP-a Hrvatske, u TV duelu s liderom HDZ-a i aktuelnim premijerom Andrejom Plenkovićem kazao je kako je zvanični Zagreb ukinuo mjeru o samoizolaciji svih onih koji dolaze iz BiH zato što vladajuća stranka očekuje značajan broj glasova iz naše zemlje, što se uostalom deševa već decenijama.

- Gurnuli ste svjesno Hrvatsku u izbore, otvorili se prema BiH. Zbog vaših glasača, ugrozili ste kompletnu turističku sezonu. Slažem se da nije u duhu Ustava BiH da predstavnik jednog naroda bira predstavnika drugog naroda. To je stvar koju BiH treba riješiti kao samostalna suverena država - rekao je Bernardić.

S druge strane, Plenković je upitan da izabere između Željka Komšića ili Milorada Dodika očekivano odgovorio:

- Dragan Čović. Komšić je samo formalan predstavnik Hrvata, ali ne legitiman. Ne želimo da se izigrava ni slovo ni duh Dejtonskog sporazuma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.