Brisel: Čović se susreo s Tuskom, Hahnom i Mogherini

Objavljeno: 17.07.17 u 20:43

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović s delegacijom boravi u dvodnevnoj službenoj posjeti Briselu, u okviru kojeg je predviđen susret s visokim dužnosnicima EU i Kraljevine Belgije.

Evropski put BiH nema alternativu
Evropski put BiH nema alternativu

Prvi dan posjete susreo se s predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom, povjerenikom za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom, te visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Evropske komisije Federicom Mogherini.

U razgovorima koji su vođeni predsjedavajući Čović je detaljno informirao sugovornike o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, te izrazio zahvalnost za kontinuiranu potporu i razumijevanje koje pokazuju prema BiH u kontekstu njenih evropskih integracija.

Činjenica da prvi dan predsjedavanja počinje u evropskoj prijestolnici, potvrda je nastojanja da se evropski put ponovno vrati u fokus, te čvrste opredijeljenosti za stabiliziranjem prilika i ubrzanjem vidno usporenih reformskih procesa u zemlji.

Predstojeće razdoblje predsjedavanja bit će do kraja posvećeno ispunjavanju nužnih obaveza kako bi BiH najkasnije početkom naredne godine ostvarila status kandidata, te s te pozicije otpočela pregovore za pristupanje punopravnom članstvu u EU, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

U tom kontekstu istaknuta je važnost dinamiziranja provedbe institucionalno-političkih i privrednih reformi, kako bi se osnažio integracijski momentum i kreirale pretpostavke za brže kretanje BiH na njenom evropskom putu.

Sugovornici su se složili da bezuvjetna opredijeljenost za evropsku perspektivu BiH nema alternativu, osobito iz razloga što se u proteklom razdoblju pokazalo da usporavanje evropske dinamike slabi unutarnju koheziju BiH, čime se omogućava jačanje antievropskih tendencija i utjecaja. Stoga je u predstojećem periodu nužno mnogo brže rješavati sva otvorena pitanja.

Čelnici EU su izrazili punu podršku evropskom putu BiH i nastojanjima predsjedavajućeg Predsjedništva Čovića da u saradnji sa svojim kolegama iznova dinamizira evropski put BiH, kao jedini način da se ostvari potrebna stabilnost i omogući ukupni razvoj bh. države i društva, navodi se u saopćenju iz Predsjedništva BiH.