Njihova analiza pokazuje da je restrukturiranje nužno. Predviđa se, između ostalog, otpuštanje najmanje 273 radnika, izlazak iz sporednih djelatnosti, te povećanje subvencija, prenosi bhrt.ba

Projekt je usmjeren ka unapređenju korporativnog upravljanja i restrukturiranju javnih poduzeća radi efikasnijeg rada, a donatorska sredstva osigurala je britanska vlada. Projekat se završava krajem marta, kada će rezultati projekta biti dostavljeni Vladi Kantona Sarajevo na daljnje razmatranje i postupanje predloženih mjera.

Ciljevi projekta podijeljeni su u tri skupine: troškovni, prihodovni te provedba programa zbrinjavanja. O tome, hoće li i koliko ljudi biti otpušteno, BHRT je pitao direktora Grasa Jakuba Kubura, ali do završetka priloga nije dobio odgovor.

Predsjednik Sindikata GRAS-a Amir Muminović ističe kako u ovakvoj reorganizaciji ima dobrih stvari na koje je ukazano, ali cjelokupna reorganizacija nije moguća, pogotovo ne ukidanje nekih organizicijskih jedinica i otpuštanje radnika.

– Mi smo protiv toga. Mislimo da ova firma moze raditi sa svim organizicionim jedniciama raditi. Treba unutar firme neke stvari popraviti, to je činjenica, ali na neke stvari radnici i uprava preduzeća ne može utjecati. Politika je umješana u sve, nema potrebe da se ukida i da se vrši reorganizacija na taj način – rekao je Muminović.