open-navfaktor-logo
search
Trenutak nade
Britanski Mirror podsjeća: Ples sa smrću i herojski nastup Fazle na Eurosongu 1993. godine
Finale Eurosonga 2022. završava večeras u Torinu, a među brojnim takmičarima su i predstavnici Ukrajine, zemlje u kojoj bukti rat, koji je započela Rusija.
14.05.2022. u 21:53
get url
text

Tim povodom Mirror podsjeća na 15. maj 1993. godine kada je Sarajevo bilo pod opsadom srpskih i snaga, kada je uprkos svim izgledima, nezavisna Bosna i Hercegovina uspjela prvi put ući na Eurosong. Tada je BiH predstavljao Muhamed Fazlagić Fazla s pjesmom "Sva bol svijeta".

Autorica teksta ističe kako je to bio zadivljujući show prkosa koji je iskoristio snagu muzike, trenutak nade i povezanosti s vanjskim svijetom.

"Terry Wogan prestaje govoriti, a linija počinje da škripi, tako da se jedva čuje glas koji daje bodove Bosni i Hercegovini. Ali nema veze - žestok aplauz Evrope ionako počinje i ne prestaje.

- Zdravo Sarajevo, čujemo te - kaže irska voditeljica Fionnuala Sweeney" - Mirror podsjeća na momente s Eurosonga dok je buktio rat u BiH, i napominje da gotovo 30 godina kasnije, Ukrajina nastupa na takmičenju u Italiji - opet, bend čija je očajna zemlja napadnuta – te kako može očekivati istu strastvenu podršku".

No, 1993. godine, prkosno zalaganje Bosne za slobodu također je predstavljalo ozbiljan fizički rizik. Malo ko je znao kolika je prava opasnost koju su bosanski pjevač Fazla - Muhamed Fazlagić - i njegov bend riskirali da nastupe na toj pozornici u Millstreetu u Irskoj.

Njihovo putovanje bilo je ples sa smrću, a Muhamed, sada 55-godišnjak, bježao je iz svog grada pod okriljem noći izbjegavajući snajpersku vatru, prije nego što se okliznuo i satima klizio preko sarajevske planine Igman i na kraju stopirao prije nego što je uopće stigao do hrvatske granice 48 sati kasnije.

Dok su on i njegova družina preživjeli, kasnije je saznao da su ubijeni drugi bjegunci i vojnici na podmuklom planinskom prijevoju te ledene februarske noći. Poginulo je šest, a povrijeđeno 17 osoba.

Nevjerojatno, čak i nakon ovih ogromnih napora, bend se još uvijek morao takmičiti u polufinalu u Sloveniji prije nego što je stigao na Smaragdni otok.

- Cipele su mi se zaglavile u blatu pa sam bio bos na planini – prisjetio se Fazla, a prenosi Mirror.

- Bilo je ispod nule, strmo, kamenito i blatno, klizio sam naprijed-nazad. Na nas su stalno pucali, u svakom trenutku si mogao poginuti. Ali nismo imali drugog izbora da dođemo na Eurosong – objansio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.