Britanski parlament glasao za Brexit, May pozdravila historijsku odluku

Objavljeno: 12.09.17 u 09:38

Zastupnici u britanskom parlamentu glasali su u noći s ponedjeljka na utorak za podršku zakonu o izlasku Britanije iz Evropske unije, omogućivši da on uđe u sljedeću fazu parlamentarnog procesa, te su se izjasnili protiv pokušaja opozicionih Laburista da blokiraju nastavak donošenja zakonodavnog okvira kojim će se razvrgnuti političke, finansijske i pravne veze s EU-om.

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

Laburisti su vladu pozvali da popusti prilikom donošenja zakona o povlačenju Britanije iz EU-a, navodeći da nekoliko članova zakona omogućuje vladi da "ugrabi moć".

Nakon više od osam sati rasprave, zastupnici u britanskom parlamentu su, s 326 glasova "za" i 290 "protiv", glasali za odbijanje amandmana Laburista, koji bi zaustavio zakon i onemogućio da on pređe u sljedeću fazu parlamentarnog procesa te su u drugom čitanju podržali zakon o povlačenju iz EUa.

Britanska premijerka Theresa May pozdravila je glasanje u parlamentu i podršku zakonu o razvrgavanju veza s Evropskom unijom navodeći da ta odluka znači, kako je rekla, "da možemo nastaviti s pregovorima na solidnim temeljima".

- Rano jutros parlament je donio historijsku odluku da podupre volju britanskog naroda i glasa za zakon koji daje sigurnost i jasnoću uoči našeg povlačenja iz Evropske unije - kazala je May u izjavi nakon glasanja, prenosi Hina.

Istaknula je da "iako ostaje još dosta toga za napraviti, ova odluka znači da možemo nastaviti s pregovorima na solidnim temeljima te nastavljamo ohrabrivati zastupnike iz svih dijelova Ujedinjenog Kraljevstva da rade zajedno na podršci ovom vitalno važnom zakonu".

Zakon o kojem je riječ predviđa prenošenje zakona EU-a na britansko zakonodavstvo kako bi se osiguralo da Britanija ima zakone koji funkcioniraju i isti pravni okvir kao i EU u trenutku Brexita.

Tzv. Repeal Bill centralni je dio vladina plana da Britanija 2019. izađe iz Unije, prekidajući nakon više od 40 godina sudjelovanje Londona u donošenju evropskih zakona i dokidajući sporazum kojim je Britanija postala članica EU-a 1972.