open-navfaktor-logo
search
Brexit
Britanski parlament odbacio prijedlog za raspisivanjem prijevremenih izbora
Prijedlog za raspisivanjem prijevremenih izbora u Donjem domu britanskog parlamenta nije dobio dvotrećinsku većinu
05.09.2019. u 07:54
get url
text

Britanski parlament je sinoć odbacio prijedlog premijera Borisa Johnsona za raspisivanjem prijevremenih izbora 15. oktobra, javlja Anadolu Agency (AA). Prijedlog za raspisivanjem prijevremenih izbora u Donjem domu britanskog parlamenta nije dobio dvotrećinsku većinu.

Johnson je ranije uputio prijedlog za raspisivanje vanrednih izbora 15. oktobra nakon novog poraza u parlamentu. Johnson je u parlamentu pozvao zastupnike da podrže njegov plan da se 15. oktobra održe izbori. Zastupnici britanskog parlamenta izglasali su sinoć zakon kojim se blokira Brexit bez dogovora, koji je planiran 31. oktobra. Donji dom britanskog parlamenta blokirao je Brexit bez dogovora, čime je aktuelni premijer Boris Johnson ove sedmice izgubio drugo ključno glasanje.

Zakon o blokadi "tvrdog Brexita" prošao je s 327 glasova naspram 299 zastupnika koji su bili protiv. Britanski premijer i lider Konzervativne partije Boris Johnson suspendirao je iz stranačkih tijela 21 zastupnika koji su podržali pokretanje procedure za sprečavanje izlaska Velike Britanije iz Evropske unije bez prethodno postignutog sporazuma.

Pozicija vlade Borisa Johnsona je dodatno ugrožena u britanskom parlamentu. Minimalnu većinu u parlamentu premijer Johnson je izgubio  prelaskom jednog zastupnika u Liberalnu partiju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.