open-navfaktor-logo
search
May ne odustaje
Britanski parlament u junu ponovo glasa o Brexitu
Parlament je tri puta odbacio sporazum o uslovima odlaska Britanije iz bloka koji su May i EU postigli krajem prošle godine
15.05.2019. u 08:37
get url
text
get url
text

Britanska premijerka Theresa May će u junu pokušati ponovno osigurati podršku Parlamenta za sporazum o Brexitu kako bi Ujedinjeno Kraljevstvo moglo napustiti Evropsku uniju ovog ljeta, saopćeno je iz ureda May.

Downing Street navodi  kako May namjerava zatražiti od zastupnika da glasaju o sporazumu u sedmici koja počinje 3. juna. Parlament je tri puta odbacio sporazum o uslovima odlaska Britanije iz bloka koji su May i EU postigli krajem prošle godine. Ured May navodi u saopćenju kako bi, ako parlamentarci donesu odluku, Ujedinjeno Kraljevstvo moglo napustiti EU "prije ljetne parlamentarne stanke", koja počinje krajem jula.

Ministri se nadaju da će proces rasprave - i potencijalne izmjene - prijedloga zakona pomoći zakonodavcima u postizanju oblika Brexita koji većina može podržati. Dvije strane se ne slažu oko toga koliko bliski ekonomski odnos treba imati s EU nakon Brexita. I May i lider Laburista Jeremy Corbyn pod snažnim su pritiskom članova svojih stranaka da ne čine ustupke svojim rivalima.

May i Corbyn sastali su se u utorak, a Downing Street je kazao kako je sastanak bio "koristan i konstruktivan" i bit će nastavljen u srijedu, prenosi AP.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.