open-navfaktor-logo
search
Suosnivač WikiLeaksa
Britanski sud odlučuje o zahtjevu da se Assange izruči u SAD
Britanski visoki sud trebao bi u petak da donese odluku o tome da li će poništiti raniju odluku i dopustiti da suosnivač WikiLeaksa Julian Assange bude poslan u Sjedinjene Države kako bi se suočio sa optužbama za špijunažu.
10.12.2021. u 11:49
get url
text

Ukoliko bi bio izručen i optužen, mogao bi se suočiti sa 175 godina zatvora.

Sudija nižeg suda odbio je ranije ove godine zahtjev Amerike da Assange bude izručen zbog optužbe za špijuniranje na osnovu WikiLeaksove objave tajnih vojnih dokumenata prije deset godina. Okružna sutkinja Vanessa Baraitster odbila je izručenje iz zdravstvenih razloga, rekavši da postoji vjerovatnoća da će Assange izvršiti samoubistvo ako bude držan u teškim zatvorskim uvjetima u SAD-u.

Bez obzira na današnju odluku velika je vjerovatnoća da će se uključene strane žaliti, prenosi AP.

Žaleći se na raniju odluku u Visokom sudu u Londonu, advokat američke vlade negirao je da je Assangeovo mentalno zdravlje previše krhko da bi izdržalo američki pravosudni sistem.

Advokat James Lewis rekao je da Assange nema historiju "ozbiljne i trajne mentalne bolesti" i da ne prelazi prag da je toliko bolestan da ne može da se odupre samopovređivanju.

Američke vlasti također su rekle britanskim sucima da, ako pristanu na izručenje Assangea, on bi mogao zatvorsku kaznu da odsluži i u rodnoj Australiji.

Assange se u SAD-u suočava sa 18 tačaka optužnice, uključujući i onu za kršenje zakona o špijuniranju nakon što je njegov WikiLeaks objavio hiljade tajnih američkih dosijea i diplomatskih depeša 2010. godine. Tada su objavljene stotine hiljada diplomatskih dokumenata i dosjea koji otkrivaju ratne zločine koje su američke trupe počinile tokom vojnih operacija u Afganistanu i Iraku, podsjeća Radio Slobodna Evropa. 

Iz Sjedinjenih Država kažu da je curenjima podataka prekršen zakon i ugroženi životi, dok Assange smatra da su slučajevi politički motivisani.

Assange koji poriče da je počinio bilo kakvo krivično djelo, nalazi se od 2019. u londonskom Belmarsh zatvoru. Uhapšen je nakon izbacivanja iz ekvadorske ambasade u Londonu zbog kršenja uvjeta kaucije.

U ambasadu je ušao 2012. godine kako bi izbjegao izručenje u Švedsku gdje se suočavao sa optužbama za seksualne napade, što je on poricao. Optužbe protiv njega u Švedskoj su u međuvremenu odbačene.

Proveo je sedam godina u ambasadi Ekvadora u Londonu koja mu je također dodijelila i ekvadorsko državljanstvo. Nakon što je u aprilu 2019. godine ekvadorski predsjednik Lenin Moreno na Twitteru objavio da je Ekvador donio "suverenu odluku da povuku azil", britanska policija je uhapsila osnivača WikiLeaksa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.