open-navfaktor-logo
search
20.000 uređaja
Britanski timovi Formule 1 dali veliki doprinos u borbi protiv pandemije koronavirusa
I dok se zbog pandemije koronavirusa još čeka na početak nove sezone Formule 1, sedam britanskih timova iz "najbržeg cirkusa na svijetu" aktivno učestvuju u borbi protiv virusa COVID-19.
14.04.2020. u 12:28
get url
text

Sedam britanskih F1 ekipa isporučilo je preko 20.000 narudžbi za NHS (Nacionalni zdravstveni servis) koje se odnose na uređaje za pomoć pacijentima koji su oboljeli od koronavirus, piše BBC.

Konzorcijum koji isporučuje dijelove za nekoliko timova proizveo je više od 10.000 ventilatora.

Pored toga još što 10.000 uređeja koji pomažu procesu disanja proizvedeni su zahvaljujući dizajnu ekipe mercedesa i Univerzitetske bolnice College London.

Još jedan treći projekt proizvodnje je obustavljen jer više nije bilo potrebe za dijelovima, no odigrali su važnu ulogu u pomoći NHS-u.

Mercedesov dizajn poznat kao CPAP (continuous positive airway pressure) je uređaj koji potpomaže rad pluća kod najuroženijih pacijenata, a nije mu potreban ventilator.

Kompletno odjeljenje Mercedesa za proizvodnju motora u Brixworthu posvetilo se proizvodnji ovih dijelova. Sada dnevno sastave 1.000 komada.

Početak sezone Formule 1 još je neizvjestan, a po svemu sudeći bit će odgođena i Velika nagrada Francuske koja se trebala održati 28. juna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.