open-navfaktor-logo
search
Mišljenje seizmologa
Brlek: U Sarajevu se ne može desiti tako jak zemljotres kao što je bio u Zagrebu
Nedjeljni jak zemljotres u Zagrebu, koji je uz veću materijalnu štetu na objektima odnio i jedan mladi život, unio je dodatnu zebnju kod građana Bosne i Hercegovine.
25.03.2020. u 06:50
get url
text

- Nije nam dosta pandemije koronavirusa, još bi nam samo trebao zemljotres i bili bismo gotovi za sva vremena – kažu uplašene Sarajlije.

Ipak, Ivan Brlek, seizmolog Centra za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u razgovoru za Faktor ističe da se slike iz Zagreba ne mogu ponoviti u glavnom gradu BiH.

- Zemljotres niko ne može predvidjeti. To ne mogu čak ni Japanci koji imaju relativno česte pojave podrhtavanja tla i naprednu tehnologiju.

Što se tiče konkretno Sarajeva, smatram da se potresi poput ovog u Zagrebu ne mogu desiti. Jednostavno, ne postoje tektonski aktivne zone. U Sarajevu se može desiti potres do 3,5 stepeni Richtera, što u prijevodu znači da neće biti većih materijalnih oštećenja.

Stanovništvo će se prepasti, zaljuljat će se lusteri, ispast će nam stvari iz ormara, ali ostat će na tome – objašnjava Brlek.

Brlek: Zemljotres niko ne može predvidjeti

Ovaj stručnjak podsjeća da je planina Treskavica potencijalno opasna za sarajevsku regiju.

- Treskavica je i dobila ime po čestim zemljotresima. Prije 58 godina na ovoj planini zabilježen je potres od 6,2 Richtera i tada je Sarajevo imalo oštećenja na kućama i zgradama.

Padali su crijepovi, rušili se dimnjaci – istakao je Brlek.

Prema njegovim riječima, postoji dijelovi BiH koji su podložniji zemljotresima.

- Tu, prije svega, mislim na Banju Luku, Tuzlu i južnu Hercegovinu, od Livna do Trebinja. Da bi se zemljotres i dogodio, potrebno je da se nakupi seizmička energija.

Bolje je kada se javljaju mali zemljotresi koje bilježe samo instrumenti, jer se time oslobađa seizmička energija i manje su šanse za pojavu jačeg zemljotresa – poručio je Brlek.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.