Rastu tenzije

Brnabić kaže da bi vojska Srbije mogla intervenisati ako Kosovo osnuje vojsku

Objavljeno: 05.12.2018. u 22:41

Nadam se da nikada nećemo morati to da upotrijebimo, ali nažalost mislim da je to u ovom trenutku jedna od opcija na stolu, kazala je Brnabić

Ana Brnabić

Slažem se da predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u ocjeni da formiranje vojske Kosova znači da će Srbija biti u ćorsokaku, zbog čega apelujem na Prištinu da se "prizovu razumu", kaže premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je kazala da bi sve evropske lidere upitala šta bi radili da su na njenom mestu, i istakla da je Srbija ulagala u podizanje odbrambenih kapaciteta vojske i policije, jer su bili devastirani, "zato što smo vojno neutralna zemlja, ali i zato što, kada neko zna da smo i u tom smislu jaki i sposobni, onda je to argument više da moraju da sjednu i razgovaraju o kompromisu".

- Nadam se da nikada nećemo morati to da upotrijebimo, ali nažalost mislim da je to u ovom trenutku jedna od opcija na stolu. Ne možemo da gledamo kako neko sprovodi novo etničko čišćenje, nove Oluje i ako Edi Rama na njih poziva - rekla je Brnabić.

Kako je istakla, nije to loše samo za Srbe, ili Albance, to je loše za region i katastrofalno za Evropu.

Kako je rekla, često je u šizofrenoj situaciji da se bavi tim stvarima, a da onda mora da se vrati u 19. stoljeće i da odgovara da li će neko suprotno svemu normalnom, svim međunarodnim sporazumima i sopstvenim aktima, da pravi vojsku.

- Da li bi 15. decembra išli da pokore, fizički, neki narod samo zašto su oni Albanci, a mi Srbi. Šta bi neki drugi evropski premijer radio u toj situaciji? To su nenormalne stvari, da danas, u 21. stoljeću uopšte o tome razmišljamo i pričamo da imamo takvu opasnost - poručila je predsjednica Vlade.

Izvor:   Blic

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije