open-navfaktor-logo
search
Jemen
Broj poginulih u eksploziji na aerodromu u Adenu porastao na 25
Broj poginulih u snažnoj eksploziji koja se jučer dogodila na aerodromu u Adenu na jugu Jemena porastao je na 25.
31.12.2020. u 10:47
get url
text

Eksplozija se dogodila u terminalu aerodroma i to u trenucima kada su iz Saudijske Arabije stigli članovi nove vlade Jemena. Ministar zdravstva Jemena Kasim Buhaybeh je na svom Twitter nalogu objavio da je u jučerašnjoj eksploziji poginulo najmanje 25 osoba, dok je 110 ranjeno.

Buhaybey je istakao da broj poginulih raste zbog težih slučajeva povreda te je dodao da Ministastvo zdravstva daje sve što je u mogućnosti kako bi spasili žrtve terorističkog napada. Ministar informisanja i kulture u novoj vladi Jemena Muammer el-Iryani je izjavio da je u eksploziji poginuo i novinar koji je na aerodromu trebao dočekati članove nove vlade. 

On je kazao da je 10 medijskih radnika ranjeno te je napomenuo da ovo nije prvi put da se na meti Husa nalaze civilna naselja. Iryani je pozvao međunarodnu zajednicu da militante pokreta Husi stavi na listu terorističkih grupa te da procesuira vođe zbog ratnih zločina koje su počinili.

Na aerodromu u Adenu jučer su odjeknule tri eksplozije i to u trenucima slijetanja aviona s novim članovima kabineta jemenske vlade. Proiranski pobunjenički pokret Husi je odbacio optužbe za povezanost s eksplozijama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.