open-navfaktor-logo
search
Katastrofa
Broj poginulih u Turskoj povećan na 3.549, u regiji proglašeno tromjesečno vanredno stanje
Prema najnovijim informacijama, najmanje 3.549 osoba je poginula, dok je najmanje 22.168 povrijeđeno u zemljotresima koji su jučer pogodili južne dijelove Turske.
07.02.2023. u 14:58
get url
text

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan potvrdio je da je u regijama pogođenim razornim zemljotresima proglašeno tromjesečno vanredno stanje, javlja Anadolija.

- Imamo 3.549 poginulih, 22.168 povrijeđenih. Najveća naša utjeha je da smo do sada ispod ruševina spasili više od 8.000 naših građana - rekao je Erdogan u utorak tokom obraćanja javnosti.

Također je kazao kako je deset pokrajina koje su pretrpjele najrazornije posljedice zemljotresa proglašeno područjima katastrofe koja utječe na opći život.

- U regijama pogođenim zemljotresom proglašeno tromjesečno vanredno stanje. Na osnovu odluke o tromjesečnom vanrednom stanju brzo ćemo završiti procese u Predsjedništvu i Parlamentu - rekao je Erdogan.

Dodao je kako se akcija traganja i spašavanja preživjelih nastavljaju.

- Više od 53.000 spasilaca, medicinskog i drugog osoblja aktivno je na području pogođenom zemljotresima, te s pomoći izvana taj broj kontinuirano raste - rekao je Erdogan.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je u ponedjeljak ujutro jug Turske. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene potresom. Zemljotres se osjetio i u susjednoj Siriji, a podrhtavanje tla osjetilo se i u Iraku, Libanu, Egiptu i drugim regijama.

Potom je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, također u Kahramanmarasu.​​​​​​​

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je da je ovu zemlju potresla najveća katastrofa od zemljotresa u Erzincanu 1939. godine.

U Turskoj je zbog razornih zemljotresa proglašena sedmodnevna žalost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.