open-navfaktor-logo
search
Katastrofa
Broj žrtava u poplavama u Njemačkoj porastao na 105
Broj poginulih u poplavama u zapadnoj Njemačkoj povećao se u petak na 105, potvrdili su zvaničnici.
16.07.2021. u 20:50
get url
text

Najmanje 62 osobe poginule su u snažnim poplavama, navodi se u saopćenju Policijske uprave Koblenz, dok su u susjednoj regiji Sjeverna Rajna-Vestfalija službenici potvrdili 43 smrtna slučaja.

Njemačka se suočava s velikom prirodnom katastrofom koju su uzrokovale velike padavine i poplava. Najveće poplave zabilježene su u njemačkim pokrajinama Rajna-Palatinat i Sjeverna Rajna-Vestfalija, gdje su uništena brojna naselja.

Najveće poplave u Njemačkoj u više od 200 godina odnijele su brojne domove i izazvale devastaciju u nekoliko gradova i sela u zapadnim regijama.

Lokalni zvaničnici izjavili su da se u okrugu Ahrweiler još uvijek blizu 1.300 ljudi vode kao nestali, ali tačna brojka još nije utvrđena. Poplave su dovele do prekida u napajanju električnom energijom i poremetile telefonsku komunikaciju. Prema navodima policije, u okrugu je povrijeđeno više od 360 ljudi. Vojska je rasporedila oko 850 vojnika u teško pogođena područja kako bi pomogla u akcijama spašavanja.

Stotine kuća u dvije federalne države srušilo se, a druge su pred rizikom da se uruše zbog poplava, dok su brojne ulice pod vodom.

Obim štete i ukupna situacija u poplavama pogođenim područjima još nisu precizno utvrđeni, a spasioci su se suočili sa jakim kišama, a palo je 148 litara po metru kvadratnom metru za 48 sati. Helikopterima su spašavani stanovnici zarobljeni na ulicama, drveću i krovovima. Sela i mali gradovi u zapadnom i jugozapadnom području zemlje bili su odsječeni poplavama i klizištima zbog čega su putevi bili neprohodni.

Vlasti u Rajni-Pfalzu upozorile su da očekuju da će vode u rijekama Rajni i Mozelu nabujati nakon novih padavina. Zabilježeni su i masovni prekidi u napajanju električnom energijom te je više od 200.000 domaćinstava ostalo bez struje.

U međuvremenu, katastrofalna situacija ozbiljno je pogodila javni prevoz jer su željezničke i autobuske usluge otkazane ili pomjerene.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.