Brojni Bošnjaci dočekali Novu godinu kod harema Kabe

objavljeno: 11.01.2018. u 08:33

Dok su mnogi doček Nove godine provodili ko zna gdje, milioni muslimana su bili u ibadetu na najsvetijem mjestu na svijetu, kod harema Kabe.  

Među njima i brojni Bošnjaci Bosne i Hercegovine, Sandžaka, Austrije, Švicarske, Njemačke, Švedske i brojnih drugih zemalja. Emir Serdarević iz IKC Grac u Austriji prenio je utiske.

-Prošla godina u IKC Grac bila je posvećena između ostalog organizovanju odlaska na umru u dvije hefte novogodišnjeg raspusta. Imam Fikret ef. Fazlić i predsjednik Mahdi Mekić su uložili puno truda i rada, ali se sve to mnogostruko isplatilo. Naime, došlo se do nevjerovatne brojke od 122 mu’temira koji su uspješno obavili umru, te obišli sveta mjesta Mekku i Medinu - navodi Serdarević.

Polazak je, dodaje, bio 25. decembra iz IKC Grac iza sabah-namaza. Nakon dugog puta sljedeći dan u ranim jutarnjim satima se stiglo u prelijepu Medinu. Pet dana se provelo u Medini i obišlo: Poslanikova džamija, mezarluk Poslanika, ashaba i šehida, 2 muzeja, brdo Uhud, mesdžidul Kuba, i brojne druge znamenitosti.

- Poslušali smo i nekoliko korisnih predavanja bošnjačkih studenata u Saudijskoj Arabiji (hfz. Abdullah Tričić, mr. hfz. Rusmir Čoković, mualima Hanka Vlahovnjak, mr. Miralem ef. Misini), a vrhunac je bio klanjanje džume-namaza u Poslanikovoj džamiji zajedno sa oko milion drugih muslimana.

- Nije lahko se bilo rastati sa Medinom, ali sa velikim uzbuđenjem u ihramima se krenulo put Mekke 30.12.2017. I već u ranim jutarnjim satima narednog dana većina je uspjela obaviti umru, a ostali su nadoknadili propušteno u narednim danima. Također, svi koji su htjeli mogli su obaviti i drugu umru za nekog svog umrlog ko nije uspio to uraditi za života. U Mekki su se obišla brojna znamenita mjesta: Mesdžidul haram, brdo Sevr, Arefat, brdo Milosti, brdo Svjetlosti, Muzdelifa, Mina, točionica Zemzem vode, izložba dva sveta harema, grad Džidda... Slušali smo brojna interesantna predavanja i obraćanja, bili smo počastvovani susresti se sa: dr. Ibrahim et-Turki, prof. Salih ef. Haušić, prof. Nazif ef. Grebo, muftija Mekke Ahmed el Gamidi, Haris Hećimović i drugi - priča Serdarević.

Navodi da su također upriličeni susreti sa imamima Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, mu’temirima iz Švedske predvođenih prof. Almedinom ef. Spahićem i drugim grupama i ulemom.

- I sve što je lijepo kratko traje, pa je u večernjim satima 6.1.2018. bilo vrijeme za put nazad. Dan kasnije se hvala Bogu hairli stiglo na željeno odredište. Nazaboravan će ostati i doček stotina džematlija u IKC Grac uz večeru, kahvu, kolače i muhabet. Doista je teško i nezahvalno riječima opisati sve šta smo doživjeli i proživjeli. Bilo je to jedno posebno iskustvo, prelijepo druženje, veličanstven ibadet. Svim džematima se može preporučiti da organizuju zajedničke hadževe i umre, jer se ljudi raznih generacija, porijekla i interesa zbližavaju u ibadetu i time jačaju džemat i ummet - zaključio je Serdarević.