Brutalno pretukao ženu, pa iz straha od kazne dobio amneziju

Objavljeno: 21.04.17 u 14:33 Autor: B. Spasenić

Bivši direktor Agencije za mala i srednja preduzeća RS-a Slobodan Marković, kojem se sudi za pokušaj ubistva Biljane Keserović u decembru prošle godine u Banjoj Luci, bio je svjestan u vrijeme počinjenja djela koje je detaljno isplanirao i organizovao. 

Marković prilikom dovođenja na ročište       FOTO. B. SPASENIĆ
Marković prilikom dovođenja na ročište FOTO. B. SPASENIĆ

Markovićeve kasnije tvrdnje da se ničega ne sjeća, mogu se objasniti samooodbranom ili jakim strahom od moguće kazne.

Kazao je ovo danas u banjalučkom Okružnom sudu neuropsihijatar Vjekoslav Kovačević, a koji je radio psihijatrijsku procjenu Markovića u februaru ove godine, kada je optuženi bio u pritvoru u KPZ Tunjice u Banjoj Luci. Objasnio je da se Markovićeva amnezija stručno naziva "ganseroidno ponašanje", odnosno "nesjećanje za neprijatne događaje".

Kovačević je podvukao da je Marković do sitnih detalja isplanirao događaj, maskirao se, bježao kada su naišli prolaznici i prijetio im, kao i da je tokom informativnog razgovora u policiji izjavio kako mu je namjera bila da otme Keserović, te kasnije traži pare za njen otkup, na ime navodnih ranijih dugova.

Motiv i dalje nepoznat 

Optužnica tereti Markovića da je 5. decembra 2016. u podzemnoj garaži zgrade u ulici Svetozara Markovića u Banjoj Luci pod točak žrtvinog automobila postavio drvenu cjepanicu i tako je onemogućio da se isparkira. Kada je ona izašla iz vozila, Marković joj je prišao i udario je po glavi drvenom palicom oblijepljenom selotejp trakom, a kada je pala, nastavio je da je udara, te joj u jednom trenutku stao nogom za vrat.

Iako se spekulisalo da su motiv napada neriješeni računi odranije, jer je žrtva od napadača kupila stan, Keserović je to na prethodnom ročištu negirala. Također, ni tokom današnjeg suđenja niko se nije mogao konkretno izjasniti o motivu ovog djela.

O Markovićevom psihološkom profilu govorila je i klinički psiholog Ljiljana Stanković, a koja ga je testirala u februaru ove godine.

- Bio je deprimiran i nije se sjećao predmetnog događaja. Od 2014. godine imao je problema na poslu zbog kojih je teško spavao. Ima gornju granicu prosječne inteligencije. Nema poremećaja ličnosti niti duševnih bolesti koji bi narušili njegovu uračunljivost. Emotivno je nestabilan. Ima niži prag tolerancije na frustracije – kazala je Stanković.

Ona je također ocijenila da je Markovićeva amnezija psihološkog karaktera, da se radi o reakciji na traumu i odbrani ličnosti od neprijatnosti.

Sudski vještak Ljubomir Curkić je govorio o povredama koje su nanijete Keserović. Istakao je da je zadobila najmanje devet udaraca tupim mehaničkim oruđem, od čega minimalno tri u predjelu glave, dva u grudni koš i četiri po rukama.

- Zadobila je nagnječenje mozga, prelom šestog vratnog pršljena, prelom dva rebra i krvne podlive po rukama. Ovakve povrede su teške tjelesne povrede – kazao je Curkić.

Spušten pogled

Njegovom nalazu prigovorio je branilac optuženog Miljkan Pucar. On smatra da je tužilaštvo vještaku selektivno dostavilo dokumentaciju

- Prema mom klijentu se stalno radi neka diskriminacija. Namjerno se ispuštaju ključne stvari, poput kvalifikacija za povrede – minorno, lako, sumnjivo. Povrede nesumnjivo postoje, ali ne treba govoriti da su teže, nego što to zaista jeste – kazao je Pucar.

Pucar je zatražio da se njegovom branjeniku ukine pritvor, uz ocjenu da "nema uznemirenja javnosti".

- Zadržavanje je kršenje njegovih ljudskih prava i tražimo hitno puštanje iz pritvora – kazao je Pucar.

Karakteristično je da je tokom svjedočenja šest današnjih svjedoka Marković držao skrštene ruke i spuštenu glavu, gledajući u pod, i nije na bilo koji način promijenio položaj za tri sata suđenja.