open-navfaktor-logo
search
BiH
Bruto domaći proizvod u prvom tromjesječu porastao dva posto
Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Bosni i Hercegovini u prvom tromjesečju 2020. godine, u odnosu na isto tromjesečje prošle godine, iznosio je dva posto.
01.07.2020. u 11:50
get url
text
Bruto društveni proizvod
Bruto društveni proizvod

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, desezonirana serija podataka pokazuje rast BDP-a u prvom tromjesečju 2020. godine od 0,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Promatrano po područjima klasifikacije djelatnosti u prvom kvartalu 2020. godine, u odnosu na isti period lani, značajan realni rast bruto dodane vrijednosti zabilježen je u djelatnostima: Informacije i komunikacije 8,4% i Ostale uslužne djelatnosti 7,8%.
Realni pad bruto dodane vrijednosti zabilježen je u djelatnostima: Prerađivačka industrija 5,8% i Građevinarstvo 2,8%.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, realni rast BDP-a prema rashodnom pristupu, u prvom tromjesečju 2020. godine, u odnosu na isti period prošle godine, iznosio je dva posto.

Sezonski podešena serija podataka pokazuje rast BDP u prvom tromjesečju 2020. godine od 0,1% u odnosu na prethodno tromjesečje.
Promatrano prema kategorijama BDP-a prema rashodnom pristupu u prvom kvartalu 2020. godine u odnosu na isti period lani, realni rast zabilježen je kod kategorija: Potrošnja kućanstava 2% i potrošnja države 0,9%, dok je pad zabilježen kod bruto investicije -2,7%, izvoza roba i usluga -1,8% i uvoz roba i usluga -2,9%.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.