open-navfaktor-logo
search
Priča o trejdu
Bryant za Divca: Kako se "odličan posao" Hornetsa kroz dvije decenije pretvorio u katastrofu
Dvadeset godina Kobe Bryant bio je zaštitno lice Los Angeles Lakersa.
27.01.2020. u 11:46
get url
text

Peterostruki NBA šampion cijelu karijeru proveo je u redovima tima iz Staples Centera, a vijest o njegovoj pogibiji poresla je kompletnu svjetsku javnost.

U velikog tragediji s legendarnim košarkašem poginula je i njegova 13-godišnja kći Gianna Maria i još sedmero putnika.

Kobe je u Lakerse stigao u trejdu u kojem su Jezeraši u redove Charlotte Hornetsa poslali tada iskusnog Vladu Divca. Srbijanski centar imao je velike zasluge za dolazak Bryanta, koji je na draftu 1996. godine bio 13. pick prve runde.

Stršljenovi su tada procijenili da je to bio odličan posao za njih jer su za najmlađeg košarkaša do tada dobili sjajnog centra, koji je odlično igrao odbranu. Ipak, kroz naredne dvije decenije potvrdilo se da je "odličan posao" ustvari bio katastrofalna odluka. U tom periodu Bryant je Lakersima donio pet šampionskih prstenova, dok se Divac u Hornetsima zadržao do 1998. godine.

U posao realizacije ovog trejda bio je uključen i legendarni Jerry West koji je u Bryantu vidio nešto posebno. West ga je pratio na treninzima pred draft i kada je vidio što sve može, kazao je saradnicima da je to najbolji individualni trening koji je ikada gledao, a potom je razradio plan.

O ovom trejdu često je govorio Vlade Divac, sadašnji predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije.

- Nisu mi rekli šta se dešava. Ustvari, kazali su mi jednog dana da su napravili dogovor. Nije mi se svidjelo to. Moja filozofija je da igram košarku zbog zabave. Da idem negdje samo zato što neko tako kaže, to mi se nije svidjelo. Razmišljao sam da se povučem iz košarke - istakao je Divac jedne prilike, te dodao:

- Tada nisam znao puno o Bryantu, znao sam samo njegovog oca Joea koji je igrao u Evropi. Ali kada Jerry West napravi posao, znate da će se nešto dogoditi. Osjećao sam se loše, no znajući da je West umiješan, on je znao što će se dogoditi. Bio sam siguran da će taj dečko imati sjajnu karijeru.

Kakav je Kobe postao kroz godine, najbolje govori još jedna izjava Divca.

- Ako te trejdaju za Bryanta, to znači da nisi tako loš - kazao je jednom prilikom Divac na pitanje o tom tradeu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.