open-navfaktor-logo
search
Status quo
Budžet čeka Tegeltiju, za pitanje finansiranja izbora neka se pobrine visoki predstavnik
Pred nama su juni i juli kada očekujem da ćemo uspjeti donijeti budžet institucija Bosne i Hercegovine za ovu godinu, a za pitanje novca za izbore neka se pobrine visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, kazao je Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.
30.05.2022. u 15:28
get url
text
Vijeće ministara BiH

- I on je odgovoran. Ima veće ovlasti nego mi – dodao je Mehmedović.

Nacrt budžeta institucija BiH konačno je upućen iz Ministarstva finansija trezora Bosne i Hercegovine ka Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Kada će se ministri o njemu izjašnjavati, još nije poznato. Barem do 13 sati Zoran Tegeltija (SNSD), predsjedavajući Vijeća ministara BiH, nije zakazao sjednicu. Osim da će javnost biti "blagovremeno informisana", iz Tegeltijinog kabineta nisu nam odgovorili kada bi mogla biti održana sjednica s budžetom na dnevnom redu, mada postoje neformalne informacije da se kao mogući termin spominje tek idući ponedjeljak.

VEZANI TEKST - Schmidt vješto izbjegao odgovor na pitanje da li će nametnuti odluku o finansiranju izbora

S obzirom na to da budžet nakon Vijeća ministara BiH treba proći Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i oba doma bh. Parlamenta, a novac za provedbu općih izbora zakazanih za 2. oktobar trebao je biti osiguran do 19. maja, ne čude sve češći pozivi Schmidtu da nametne odluku o finansiranju izbora. Budžet se ne može čekati, a i pitanje je hoće li biti usvojen ako se zna da je cijela 2021. godina prošla u privremenom finansiranju, dakle bez budžeta.

Postoji i mišljenje da se treba insistirati na donošenju odluke kakvu je predložila Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine.

Schmidt u izjavama medijima izbjegava konkretno odgovoriti na pitanje o nametanju odluke, a zbog nedostatka novca Centralna izborna komisija (CIK) BiH već je poništila sedam tendera i na tome, moguće je, neće stati.

Kao što je poznato, CIK je Vijeću ministara uputio prijedlog da novac bude osiguran iz sredstava akumuliranog viška prihoda iz ranijih godina, ali to nije ni stiglo na dnevni red jer su se usprotivili ministri iz HDZ-a.

CIK se prilikom dostavljanja ovog prijedloga pozvao na upute Ministarstva finansija i trezora BiH, odnosno ministra Vjekoslava Bevande (HDZ). Međutim, Bevanda je kazao da prijedlog CIK-a nije u skladu sa zakonom i da u CIK-u nisu razumjeli sugestije koje su im dali.

S druge strane, zamjenik ministra finansija i trezora Hazim Rančić (SDA) kaže da je prijedlog CIK-a u skladu sa uputom, Zakonom o finansiranju institucija BiH i odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Odredba Zakona o finansiranju institucija BiH

Odredba Zakona o finansiranju institucija BiH

- Zakon o finansiranju institucija BiH propisuje mogućnost da Vijeće ministara BiH može donijeti odluku o posebnim programima, a koji nisu sadržani u odluci o privremenom finansiranju, odnosno u prethodno usvojenom budžetu – naveo je Rančić.

Smatra da je Bevandino objašnjenje samo izgovor i da je suština "prisiliti" CIK da prolongira izbore ne bi li HDZ dobio još vremena za izmjene Izbornog zakona.

- Bevanda ne citira odredbu zakona po kojoj je prijedlog CIK-a u suprotnosti sa zakonom – kazao nam je Rančić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.