open-navfaktor-logo
search
Potrebno 39 miliona KM
Budžet neodrživ bez novog aranžmana: Na plaće budžetskih korisnika u TK potrošen 5,1 milion od MMF-a
Iz izvještaja o utrošku 39 miliona KM koje je Tuzlanski kanton prošle godine dobio iz budžeta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), vidljivo je da 5,1 milion od tog novca upotrijebljen za aprilske plaće budžetskih korisnika.
27.07.2021. u 18:48
get url
text
Vlada TK: Problemi bez novca MMF-a

Kao objašnjenje za taj potez, u izvještaju koji potpisuje ministar finansija Vedran Lakić, navodi se da je prema Planu novčanih tokova za drugi kvartal 2021. godine predviđen deficit od "oko 27 miliona KM".

Potrošnja i deficit

Ministar Lakić za Faktor pojašnjava da podatak o deficitu od 27 miliona nije pokazatelj stanja u budžetu TK.

- Budžetski korisnici iskazuju u kojem mjesecu su im potrebna određena sredstva i nekad se desi na njih 20 želi sredstva u istom mjesecu. Tada u nekom mjesecu ili kvartalu imamo povećan minus, a u nekom drugom, kasnije, imamo veći plus. Dakle ovdje se radi o planu, ne mora značiti da će taj doznačeni novac u potpunosti biti potrošen. To je operativni plan potrošnje za nas u finansijama, a jedini mjerodavan rezultat je kraj godine, odnosno 31. decembar - pojašnjava Lakić.

{$galerijaFotografija}

Podsjećamo, riječ je o novcu koji je Tuzlanskom kantonu pripao po osnovu aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), a nešto slično bit će potrebno za preživljavanje do kraja godine.

Novi aranžman s MMF-om

Dakle, od 39 miliona KM doznačenih s nivoa FBiH u prošloj godini potrošeno je 17,25 miliona, a ove godine 21,67 miliona KM. To znači da je, približno, četvrtina novca pristiglog s nivoa FBiH ove godine utrošena na plaće, dok je za podršku poljoprivrednoj proizvodnji potrošeno 638 hiljada KM, a za podršku razvoju kantona samo 2.600 KM.

Kada je u pitanju finansijski rezultat Tuzlanskog kantona na kraju godine, ministar Lakić kaže da će budžet biti neodrživ bez novog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

- Mi očekujemo da će nam ponovo pripasti 39 miliona KM od MMF-a, na osnovu procjene o tome koliko smo na gubitku po pitanju prihoda, odnosno koliko bismo imali da nismo u vremenu pandemije. Premijer FBiH Fadil Novalić u petak je rekao da trebamo početkom oktobra očekivati novac MMF-a - kaže Lakić.

Ministar finansija u ovom momentu nije mogao prognozirati kakav će biti finansijski bilans TK ukoliko se ispune obećanja u vezi s MMF-om.

Ono što je već sada sigurno je da će bez 39 miliona od MMF-a budžet kantona na kraju godine biti u ozbiljnim problemima.

Ministarstvo finansija TK
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.