open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
"Bugarin" iz Gabele optužen za šverc pola tone skanka iz Crne Gore, preko BiH, u EU
Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Vinka Miloševića, zvanog "Bugarin" (1960) iz Gabele kod Čapljine kod kojeg je u akciji SIPA-e u oktobru pronađeno i oduzeto oko 240 kilograma droge skank.
17.04.2020. u 12:41
get url
text

Milošević, rođen u Metkoviću, a nastanjen u Gabeli, tereti se da je tokom prošle godiine postao član organizovane grupe ljudi, te se povezao sa osobama sa područja Crne Gore i Hrvatske, a radi nabavke, skladištenja i krijumčarenja skanka iz Crne Gore, preko BiH, te dalje u Hrvatsku i na područje zemalja EU.

VEZANI TEKST - Detalji akcije SIPA-e u Hercegovini: Nađeno više stotina kilograma skanka

- Optuženi je opojnu drogu u količini od oko 500 kilograma, čija vrijednost na ilegalnom narko-tržištu dostiže iznos od više desetaka hiljada maraka, koja mu je dovežena u više navrata, skrivao i prepakivao u mjestu Gabela, te je dalje krijumčario prema Hrvatskoj i zemljama EU.

U koordiniranoj međunarodnoj akciji kodnog naziva "Gabela" u kojoj su učestvovali Tužilaštvo BiH i SIPA, u kući i objektima koje je koristio optuženi, pronađeno je i zaplijenjeno oko 240 kilograma opojne droge.

- Optuženi se tereti da je kao član organiziovane grupe ljudi, radi dalje međunarodne prodaje, držao supstance koje su propisima proglašene opojnim drogama, čime je počinio krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama - navode iz Tužilaštva.

Tužilaštvo je od Suda BiH zatražilo da se Miloševiću produži pritvor ukojem se nalazi od hapšenja do izricanja prvostepene presude.

Produženje pritvora zatraženo je zbog opasnosti od bjekstva, te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

{$galerijaFotografija}

Optužnica i prijedlog za produženje pritvora upućeni su Sudu BiH.

SIPA pronašla narkotike u Čapljini, 23. oktobar 2019.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.