Ponedjeljak, 06.04.2020.
h

Bugarski mediji: Zašto balkanski lideri večeraju bez Bošnjaka u Mostaru

Poruke koje su poslate odlukom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da ne posjeti Mostarski sajam i odlukom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića da ne ode na večeru koju je u ponedjeljak u Mostaru organizirao Dragan Čović izazvala su veliku pažnju i u bugarskim medijima.

Jedan od najutjecajnijih portala u Bugarskoj Dnevnik.bg je analizirao ovu temu u tekstu "Zašto balkanski lideri večeraju bez Bošnjaka u Mostaru".

- Iako su neki s umjerenim optimizmom gledali posjetu bugarskog premijera Boyka Borisova u Mostaru kao šefa zemlje koja predsjedava Evropskom unijom, drugi su ukazali na to da se on nije sastao sa političarima koji u ovom trenutku vode BiH – predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem. Iako možda njihov izostanak sa večere kojoj je domaćin bio član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović, a na kojoj su između ostalih prisutni bili predsjednik RS-a Milorad Dodik i Borjana Krišto, izgleda kao mali bh. politički detalj i specifičnost – rizik je da Borisov biva uvučen u riskantnu igru i to u periodu kada se bosanski političari pripremaju za izbore u oktobru – piše Dnevnik.bg.

Autor ističe da je "posebno riskantna činjenica da je Borisov nakon razgovora sa Čovićem obećao da će promovirati reformu izbornog zakona, a što Hrvati najviše i žele".

Čović nije ni rezervisao mjesta na večeri za Izetbegovića i Zvizdića tako da je BiH predstavljao HDZ i SNSD, piše Dnevnik.bg, pojašnjavajući različite prijedloge promjena Izbornog zakona.

Navode i da Izetbegović smatra da Čović i HDZ koriste reformu za izborni inženjering te da bi promjene nepravedno donijele veliku korist isključivo HDZ-u.

- Bosansko društvo je podijeljeno, Čović se percipira kao saveznik Dodika. Ali ni HDZ ni SDA nemaju dovoljno glasova da provedu reforme koje su predložili. Bošnjaci se također plaše da bi prijedlog HDZ-a podijelio zemlju u još manje etnički čiste izborne jedinice i stoga Izetbegović neće prihvatiti takav prijedlog – piše Dnevnik.bg.

Posebno se problematizira činjenica da je Borisov kazao da bi problem Izbornog zakona mogao blokirati put BiH ka EU, ali i da on želi pomoći BiH u reformi Izbornog zakona.

- Sve ovo ukazuje na to da Borisov smatra da treba pomoći BiH da izmijeni Izborni zakon, ali takav zahtjev nije došao od predsjedavajućeg Izetbegovića. Zbog toga se Borisov na kraju ispravio i kazao da je potrebno da se sasluša i druga strana – piše Dnevnik.

Na kraju dodaju i da su pojedine nevladine organizacije poput ESI-ja ukazale na to da je čitava priča ustvari vještački stvorena histerija te da bosanska demokratija neće "završiti u oktobru".

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh