Bukte požari širom Jadrana: Evakuira se stanovništvo, vatra došla nadomak kuća

Objavljeno: 16.07.17 u 17:20

Širom Hrvatske gore požari, negdje je situacija ozbiljna, dok neki ne predstavljaju veću opasnost po ljude i imovinu.

Kod Šestanovca požar napreduje, a stanovnici Gornjih Kekeza su evakuirani. Do sada je izgorjelo oko dvjesto hektara guste borove šume i niskog rastinja. Vatra prijeti zaseocima Merčepi, Vukušići i Ribičić, prenosi Index, koji je razgovarao s jednim od vatrogasaca i koji je potvrdio da je situacija u Šestanovcu veoma ozbiljna i da se pokušavaju zaštititi kuće.

Na terenu je preko sto vatrogasaca s četrdesetak vozila. U pomoć su priskočili i stanovnici, ali jaka bura potpiruje vatru i smeta pri gašenju požara.

Jutros je buknuo veliki šumski požar u mjestu Prpuša, u općini Šestanovac, kojeg gase sve tamošnje raspoložive vatrogasne snage, doznaje se od vatrogasaca.

Dojavu o požaru vatrogasci su dobili u 8.50 sati, nakon čega su na teren poslani pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Imotskog, Lovreća, Zagvozda, Omiša, Kučića, te Dugog Rata.

Požar kod Šibenika

Nešto iza 10.30 sati na Brodarici preko puta plaže Rezališta izbio je požar u neposrednoj blizini kuća. Jake vatrogasne snage izašle su na intervenciju.

- To je dio prekoputa Fjake i čini mi se kako se požar brzo širi. Zapravo, čini mi se da gori kuća i čujem odavde kako ljudi plaču - kaže čitateljica ŠibenikIN-a koja se nalazi u blizini požara.

Borba s vatrom još traje, opasnost za najbliže kuće nije prošla, a u gašenje su se uključili i stanovnici te turisti koji vodom natapaju suhu travu i nisko rastinje u okućnicama.

- Danas u 10.40 je zaprimljena dojava o požaru. Na teren je izašla vatrogasna postaja Šibenik. Zbog jake bure požar se brzo proširio. Ovdje je još 60 vatrogasaca s 30 vatrogasnih vozila. Trenutno smo u fazi saniranja požarišta. Nije bilo ozlijeđenih osoba. Imamo dva objekta na kojima je nastala neznatna šteta. Požar je bio jak i brzo se proširio. Prava je sreća da se nikome ništa nije dogodilo. Uvijek postoji opasnost da se požar opet rasplamsa, ali na terenu je 60 vatrogasaca koji brinu da se to ne dogodi - kazao je za Index zapovjednik JVP Šibenik.

Lokaliziran požar u Istri

Lokaliziran je veliki požar koji je oko 10.30 sati buknuo kod Peroja pored Pule, a u njemu je izgorjelo oko deset hektara gustog rastinja, makije i niskog rastinja, potvrdio je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Pula Klaudio Karlović.

Požar je lokaliziran u 13.30 sati, a u njegovom gašenju je sudjelovalo 45 vatrogasaca s dvadeset vozila te jedan kanader, i to pulski vatrogasci te članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Pule, Peroja, Fažane, Vodnjana i Medulina.

Gašenje požara otežavala je jaka bura, ali i nepristupačan teren pa je iz tog razloga u pomoć vatrogascima pristigao i kanader.

Na požarištu je trenutno ostalo dvadesetak vatrogasaca sa šest vozila na dogašivanju i čuvanju terena, kao i policijski službenici.