open-navfaktor-logo
search
Borački zakon
Bukvarević: Najugroženiji borci će vjerovatno moći predavati zahtjeve za pomoć tek krajem jula
Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević za Faktor objašnjava koje su posljedice kasnijeg donošenja zakona o demobilisanim borcima. Prvobitno je zakon trebalo da bude donesen 1. jula
08.07.2019. u 22:17
get url
text
Salko Bukvarević

Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja komentirajući zakazivanje vanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH umjesto ove sedmice, tek 16. jula, na kojoj će se razmatrati zakon o demobilisanim borcima i rebalans budžeta FBiH, kazao je kako očekuje i da se ovih dana sastane kolegij Doma naroda FBiH i zakaže sjednicu s ovim tačkama dnevnog reda. Dodaje kako je već sada očigledno da će najugroženija kategorija demobilisanih boraca, njih oko 20.000, umjesto od augusta, od septembra početi primati egzistencijalnu novčanu pomoć.

Podsjećamo, borci su insistirali da primjena zakona počne 1. jula, ali to se nije dogodilo jer se čekalo da Federalno ministarstvo finansija sačini rebalans budžeta FBiH za 2019. godinu kako bi bio upućen sa zakonom o demobilisanim borcima u Parlament FBiH.

- Mi očekujemo da i Dom naroda Parlamenta FBiH ubrzo održi kolegij i zakaže sjednicu. Nadamo se da će usvojiti tekst zakona kako je predložila Radna grupa za izradu prijedloga zakona o demobilisanim borcima. Nakon toga, zakon mora potpisati predsjednik Federaciji, mora biti objavljen u Službenom listu FBiH. Ono što je očigledno već sada, jeste da ćemo vrlo teško moći završiti naknade za juli. Onda će vjerovatno borci početi primati naknade za august u septembru. Dakle, moći početi predavati zahtjeve za egzistencijalnu novčanu pomoć tek krajem jula. Samo to se, da tako kažem, remeti. Uglavno, sada je do parlamentaraca - govori Bukvarević.

Dodaje da im po donošenju zakona predstoji ogroman posao.

- Mi ćemo učiniti sve da obračun za august čim prije uradimo, i da oni počnu primati svoje naknade. Bitno je da se zakon usvoji i da oni počnu koristiti i ostala prava. Uvjeti za primanje pomoći su da demobilisani borac ima 57 godina i više, da nema nikakvih primanja, da je najmanje godinu dana na evidenciji nezaposlenih. Za svaki mjesec učešća u oružanim snagama se računa po pet KM. Očekujemo oko 20.000 korisnika ove pomoći - rekao nam je Bukvarević.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.