Radna grupa

Bukvarević: Riješiti pitanje uplate zdravstvenog osiguranja za borce

Objavljeno: 15.03.2019. u 17:24 Autor: E. Duvnjak - Šalaka

Radna grupa za usaglašavanje teksta zakona o demobilisanim borcima danas je održala prvi sastanak na kojem su donesena tri zaključka, a jedan od njih je hitno izmijeniti Zakon o zdravstvenom osiguranju radi jasnog definisanja demobilisanih boraca kao osiguranika

Salko Bukvarević

FOTO: Arhiva

Hitno izmijeniti Zakon o zdravstvenom osiguranju s ciljem jasnog definisanja demobilisanih boraca kao osiguranika, ali i nivoa vlasti koji bi trebalo da riješi pitanje uplate zdravstvenog osiguranja za sve demobilisane borce i članove njihovih porodica koji nisu zdravstveno osigurani. To je jedan o zaključaka sa današnjeg prvog sastanka Radne grupe u Sarajevu, koju je zaključkom formirao Zastupnički dom Parlamenta FBiH, a čiji je zadatak usaglasiti prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca, koji će biti realan i provodiv.

Podsjećamo, demobilisani borci od 2010. godine nemaju svoj zakon.

- Na današnjem sastanku je, moram kazati, vladala izuzetno pozitivna atmosfera, konstruktivn rasprava. Saslušani su svi prijedlozi i sugestije koje su došle od predstavnika boraca, ali i članova Odbora za boračka pitanja Parlamenta FBiH. Bili su prisutni i predstavnici boraca iz Kampa u Sarajevu. Svi smo išli u pravcu da donesemo realan i provodiv zakon u skladu sa potrebama. Imamo jednu značajnu kategoriju, demobilisane borce, koja nije obuhvaćena osnovnim zakonom koji rješava pitanja ove populacije. Na sastanku smo usvojili tri zaključka - rekao nam je Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja.

Kaže kako je prvi zaključak da su svi opredijeljeni da kontinuirano rade na usaglašavanju teksta zakona koji će biti realan i provodiv.

- U okviru drugog zaključka, dat je rok svim članovima Radne grupe, a ona se sastoji od deset predstavnika boraca, deset članova odbora za boračka pitanja i isto toliko predstavnika Vlade FBiH, da svi do srijede dostave svoje eventualne sugestije i primjedbe na radni tekst o kojem smo danas razgovarali. Odlučeno je da Odbor na sjednici u četvrtak, 21. marta, još jednom razmatra sve eventualne sugestije, primjedbe - kazao nam je Bukvarević .

Dodaje kako žele čim prije završiti ovaj posao, zbog čega su se opredijelili da kontinuirano rade. 

-  I što se tiče trećeg zaključka, Radna grupa je pokrenula inicijativu za hitnu izmjenu Zakona o zdravstvenom osiguranju, s ciljem da se jasno definišu demobilisani branioci kao osiguranici. I,  da se definiše nivo vlasti koji bi trebalo da riješi pitanje uplate zdravstvenog osiguranja za sve demobilisane borce i članove njihovih porodica koji nisu zdravstveno osigurani - rekao nam je Bukvarević.

 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije