Ministar u posjeti

Bukvarević u domu porodice generala Talijana: U najtežim trenucima pokazao kako treba biti insan

Objavljeno: 14.08.2019. u 17:28

Majka generala Talijana, Lutvija, kazala je da je posebno teško dočekivati Bajrame bez najmilijih

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata doc. dr. Salko Bukvarević posjetio je majku Lutviju i sestru Nevzetu generala Mustafe Hajrulahovića Talijana, prvog komandanta Prvog korpusa Armije RBiH.

Rahmetli Talijan bio je čovjek kojeg su svi cijenili, voljeli i poštovali. Uvijek nasmijan.

U najtežim trenucima agresije na našu domovinu svojim primjerom je pokazivao saborcima kako treba biti i ostati insan-čovjek.

Majka generala Talijana, Lutvija, kazala je da je posebno teško dočekivati Bajrame bez najmilijih.

Ipak, ponosna je što je njen sin bio dio časne odbrane Sarajeva i BiH.

Bukvarević je ovom prilikom, uz čestitke, u povodu Kurban-bajrama, kazao kako su bajramski dani prilika kada trebamo obići, pored rodbine i komšije, prijatelje, saborce.

- Bosna i Hercegovina je opstala zahvaljujući našim najhrabrijim sinovima i to nikada ne smijemo zaboraviti. Rahmetli Talijan bio je neustrašivi borac za domovinu, ali i sve njene građane podjednako. Bio je čovjek koji je ljubav prema domovini stavljao ispred svega. Iako je bio komandant odlazio je često na prve linije sa svojim saborcima. Federalno ministarstvo nastoji da kroz brojne aktivnosti očuva sjećanje na časnu i herojsku odbranu naše domovine i da istinu o takvoj odbrani prenosi na generacije koje dolaze, ali svakako i ovakve posjete i druženja sa porodicama naših heroja, branilaca su prilika da im pokažemo da nisu i da nikada neće biti zaboravljeni. Čast mi je ovaj bajramski dan provesti da porodicom istinskog heroja odbrane Sarajeva, naše države i svih njenih građana - zaključio je ministar Bukvarević.

Talijan je bio čovjek koji je srcem volio BiH i koji nije štedio sebe u borbi za njen opstanak i opstanak svojih sugrađana.

Bio je omiljen među borcima, s kojima je proveo najveći dio vremena na prvim linijama.

Mustafa Hajrulahović Talijan rođen je u Banjoj Luci 22. januara 1957. godine, gdje je završio srednju školu.

Nakon završetka Mornaričke vojne akademije u Splitu s odličnim ocjenama, završava školu za pomorskog diverzanta, postaje stručnjak za diverzije na moru i kopnu.

Bio je prvi ratni komandant 1. korpusa ARBiH, general Armije RBiH.

U čast generala Talijana jedan međunarodni bokserski turnir u Sarajevu nosi njegovo ime.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije