Bukvić zatvorio 8. Sarajevo Business Forum: Promijenili smo imidž BiH i Balkana

Objavljeno: 23.05.17 u 14:58

U Sarajevu je uspješno završena 8. međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum (SBF) 2017. koja je ove godine u glavnom gradu BiH okupila gotovo 1.700 učesnika iz 30 zemalja svijeta, javlja Anadolu Agency (AA).

Amer Bukvić (lijevo) FOTO: ARHIV
Amer Bukvić (lijevo) FOTO: ARHIV

Dvodnevna međunarodna investicijska konferencija SBF pod motom "Jedan region - jedna ekonomija", počela je jučer, a tim povodom u glavni grad BiH doputovale su brojne poslovne delegacije iz cijelog svijeta kao i brojni državnici.

Tradicionalno, osmu godinu SBF-a organizovala je Bosna Bank International (BBI) u saradnji sa Islamskom razvojnom bankom (IDB), pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH.

Amer Bukvić, generalni direktor BBI Banke izjavio je da je ovogodišnji SBF imao rekordno visoki broj akreditovanih učesnika - gotovo 1.700 iz 30 zemalja.

- Pripremili smo 190 projekata koji su na web stranici BBI i SBF-a, a naš tim je ugostio 370 sastanaka između kompanija, što je porast od 23 posto u odnosu na prošlu godinu - rekao je Bukvić.

Bukvić je izrazio zahvalnost svim učesnicima Foruma, partnerima, izlagačima, panelistima i medijima koji su obavijestili javnost o važnosti investicija u regiji.

- Zajedno sa medijima smo postigli da promijenimo imidž BiH, imidž Balkana. Balkan se povezuje s nečim negativnim, problematičnim, a danas Balkan vidimo kao najbrže rastuću turističku destinaciju u svijetu. Među najboljima smo, među prvih pet najinteresantnijih turističkih destinacija u svijetu - rekao je Bukvić.

Istakao je da su i ove godine imali vrlo tijesnu saradnju s Ministarstvom vanjskih poslova BiH, Predsjedništvom BiH, agencijama i trgovinskim komorama na svim nivoima čime je, kako je kazao, stvoreno istinsko privatno - javno partnerstvo.

Na kraju je pozvao investitore da pomognu u stvaranju bolje budućnosti regije i pozvao ih da učestvuju na narednom Sarajevo Business Forumu 2018, za koji su pripreme već u toku.

Sarajevo Business Forum, jedan od najvećih i najvažnijih poslovnih i investicijskih događaja za Jugoistočnu Evropu, ove je godine okupio vodeće investitore i poslovne ljude iz cijelog svijeta, pružajući im priliku da se upoznaju s mogućnostima ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, ali i zemlje regije.

Ova investicijska konferencija postala je globalna platforma za promociju projekata i privrednih potencijala, analizu i pripremu projekata, te adekvatnu prezentaciju privrednih potencijala, kao i uvezivanje privrednika i investitora na individualnom i institucionalnom nivou.

Tokom dva dana trajanja SBF-a, čiji je Anadolu Agency (AA) globalni komunikacijski partner, kroz brojne panele i sesije istaknuta je važnost saradnje u oblastima poljoprivrede, energetike, obrazovanja, finansija, infrastrukture, građevinarstva, usluga, turizma i drugih razvojnih sektora.