open-navfaktor-logo
search
Oko sokolovo
Burekovićev komentar sporne situacije iz Banja Luke neće se svidjeti predsjedniku Borca
Očigledno je da Ahmetović prsima odigrava loptu, tako da je sudija ispravno postupio, objasnio je Bureković situaciju kod penala za Sarajevo
25.11.2019. u 22:02
get url
text

Proteklog vikenda odigrano je šest mečeva 17. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine.

U emisiji BHT1 koja nosi naziv najšeg najjačeg fudbalskog ranga nekadašnji premijerligaški arbitar Muamer komentarisao je sporne sudijske odluke iz ove runde domaćeg prvenstva.

Spornih detalja nije nedostajalo, a bilo ih je i na meču između Veleža i Sarajeva (1:2).

- Sudija je u dobroj poziciji i donosi ispravnu odluku, igrač Veleža nedozvoljeno zaustavlja igrača Sarajeva. Očigledno je da Ahmetović prsima odigrava loptu, tako da je sudija ispravno postupio - objasnio je Bureković situaciju kod penala za Sarajevo iz koje je Tatar povisio na 0:2.

Bureković je prokomentarisao i odluku u finišu susreta ispred gola Sarajeva, kada je Halid Šabanović zaradio isključenje.

- Nesporno je da postoji prekršaj, ali sa bočne kamere vidimo da prekšraj počinje i završava izvan kaznenog prostora, tako da je ispravna odluka sudije da dodijeli žuti karton igraču Sarajeva i svira slobodan udarac za Velež. Mjesto prekršaja je tamo gdje je kontakt završio, a to je izvan kaznenog prostora - naglasio je Bureković.

Sumnjivih situacija bilo je i u posljednjem meču 17. kola između Željezničara i Širokog Brijega (1:2), a sudio ga je Vladimir Bjelica. Arbitar iz Istočnog Sarajeva dosudio je dva penala.

- Kod kaznenog udarca za ekipu Željezničara evidentno je da golman Zlomislić pokušava da odigra loptom, ali isto tako i da ne uspijeva da dođe do nje. Jako je teško vidjeti sa ovakvim položajem kamere da li je postojao faul, sudija je bio u dobroj poziciji i ostaje da mu vjerujemo da je kontakt postojao - kazao je Bureković, a zatim i dao svoj komentar kada je riječ i penalu za goste u samom finišu meča.

- Za razliku od prve situacije, ovdje nema dileme. Prekršaj golmana Željezničara je evidentan, sudija je također u dobroj poziciji, ispravno je prosudio i pokazao penal za Široki Brijeg - dodao je Bureković.

Situacija iz 49. minute susreta između Borca i Zrinjskog (0:0) u kojoj je domaćim fudbalerima +poništen pogodak zbog ofsajd pozicije detalj je o kojem se mnogo pričalo.

- Radi se o izuzetno zahtjevnoj i teškoj odluci sudija. Prije nego komentarišem, moram istaći šta kažu pravila. Igrač koji je u ofsajd poziciji ne nalazi se u ofsajd poziciji ako prima loptu koju odigrava njegov protivnik, osim u situaciji kada se radi o namjernoj odbrani gola, odnosno kada taj igrač izbacuje loptu koja ide prema njegovom golu, što je ovdje bio slučaj. Iako je bila jako teška odluka, mislim da su sudije donijele dobru odluku - rekao je Bureković, što se sigurno neće svidjeti Vici Zeljkoviću, predsjedniku Borca koji se nakon utakmice žalio na suđenje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.