open-navfaktor-logo
search
Mračan dan za Evropu
Burne reakcije iz svijeta: Osuđuju ruski napad na Ukrajinu, pozivaju da prestanu, najavljuju sankcije
Nakon što je Rusija pokrenula vojne napade na ukrajinske gradove, stižu reakcije iz svijeta. Osuđuju, pozivaju na prestanak napada, najavljuju sankcije.
24.02.2022. u 09:03
get url
text

Evropska unija u četvrtak je osudila ruski vojni napad na Ukrajinu.

- Snažno osuđujemo neopravdani napad Rusije na Ukrajinu - navedeno je u zajedničkom saopćenju predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela, predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, predsjednice Evropskog parlamenta Roberte Metsole i visokog predstavnika za vanjsku politiku EU-a Josepa Borrella.

Dodali su kako su u "ovim crnim vremenima njihove misli uz Ukrajinu i nevine žene, muškarce i djecu koji se suočavaju s neisprovociranim napadom i strahom za svoje živote".

Evropska unija je u srijedu uvela sankcije Rusiji zbog narušavanja teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Mjere se, između ostalih, odnose na ministra odbrane Sergeja Šojgua, dvojicu zamjenika premijera, visokorangirane vojne zvaničnike i 351 člana Dume, kao i finansijski sektor.

Evropska unija (EU) sprema se uvesti nove sankcije nakon ruske vojne invazije u Ukrajini.

Najavljene nove sankcije i ozbiljne posljedice po Rusiju

Charles Michel, predsjednik Evropskog vijeća, i Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, objavili su zajedničko saopćenje o vojnoj invaziji Rusije.

U saopćenju je izražena najoštrija osuda ruske "agresije bez presedana" na Ukrajinu, a Rusija se poziva da odmah prekine agresiju i povuče svoje trupe.

Podsjećajući da će se samit lidera EU-a hitno i vanredno sazvati kasnije danas, u saopćenju se navodi da će zbog ruske intevrencije "lideri razgovarati o novim sankcijama koje će imati teške i ozbiljne posljedice po Rusiju".

Von der Leyen će na samitu liderima predstaviti konačan oblik paketa sankcija koje je pripremila Evropska komisija.

U saopćenju je također izraženo žaljenje zbog gubitka života u Ukrajini i istaknuto da je EU spreman poslati hitnu humanitarnu pomoć.

EU je ponovio podršku Ukrajini, ističući da će se politička, finansijska i humanitarna pomoć nastaviti.

Predsjednik Vijeća Evropske unije (EU) Charles Michel pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina da "odmah zaustavi ovaj rat".

U poruci na društvenim mrežama, Michel je naveo da je telefonirao sa predsjednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim i uputio poruku solidarnosti sa Ukrajinom.

Ponavljajući da oštro osuđuje rusku vojnu intervenciju velikih razmjera u Ukrajini, Michel je rekao da će biti održan i Samit lidera EU-a i da će se lideri G7 sastati danas.

Navodeći da će se na ovim sastancima razgovarati o novim koracima protiv ilegalnih akcija Rusije, Michel je rekao:

- Pozivam ruskog predsjednika Vladimira Putina da odmah zaustavi ovaj rat.

Boris Johnson razgovarao sa Zelenskim

Britanski premijer Boris Johnson rekao je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom u telefonskom razgovoru u četvrtak da Zapad neće stajati po strani dok predsjednik Rusije Vladimir Putin vodi kampanju protiv ukrajinskog naroda, navodi Downing Street. Johnson i Zelenski razgovarali su telefonom nakon ruskog napada na Ukrajinu u ranim jutarnjim satima. Johnson je rekao da je zaprepašten događajima koji se odvijaju u Ukrajini, te da se nada da bi Ukrajina mogla da se odupre.

Mediji javljaju da će Boris Johnson predsjedavati hitnim sastankom vladinog komiteta COBRA, kako bi se razgovaralo o odgovoru Velike Britanije na užasne napade. Johnson je kazo da je Vladimir Putin "odabrao put krvoprolića i uništenja" svojim napadom na Ukrajinu i da će Velika Britanija i njeni saveznici odgovoriti odlučno.

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je da se ruska vojna intervencija u Ukrajini ni na koji način ne može opravdati.

- Napad Rusije na Ukrajinu je jasno kršenje međunarodnog prava. To se ni na koji način ne može opravdati - poručio je Scholz u izjavi objavljenoj na Twitteru.

Navodeći da je Njemačka najoštrije osudila ovaj "grubi čin" ruskog predsjednika Vladimira Putina, Scholz je istakao da su solidarni sa narodom u Ukrajini.

Scholz je pozvao Rusiju da odmah prekine svoju vojnu akciju, dodajući:

- Bit ćemo u bliskoj koordinaciji unutar G7, Evropske unije i NATO-a. To je užasan dan za Ukrajinu i mračan dan za Evropu.

Kršenje načela Povelje UN-a

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres, u vezi s operacijom koju je jutros pokrenula Rusija u Ukrajini, poručio je kako ovaj rat nema smisla, te da predstavlja kršenje načela Povelje UN-a.

Guterres je odgovarao na pitanja novinara nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN-a.

Poručio je kako je teško prognozirati hoće li ruska odluka o operaciji dovesti do općeg rata, ali je rekao da će mnogi ljudi umrijeti, biti raseljeni i izgubiti nadu u budućnost.

- Ono što je jasno je da će biti posljedica. I ono što mi je jasno je da ovaj rat nema smisla. To krši načela Povelje UN-a. Ako se ne zaustavi, mogao bi uzrokovati velike patnje u Evropi - poručio je Guterres.

Guterres je izjavio da sa svoje strane može pozvati na prekid rata, ali je podsjetio da je Vijeće sigurnosti statutom ovlašteno da se bavi ovom situacijom.

Biden: Svijet će Rusiju smatrati odgovornom

Američki predsjednik Joe Biden osudio je Rusiju zbog njenog "neisprovociranog i neopravdanog napada" na Ukrajinu kasno u srijedu, rekavši da će "svijet Rusiju smatrati odgovornom", javlja Anadolu Agency (AA).

Ubrzo nakon televizijskog obraćanja ruskog predsjednika Vladimira Putina u kojem je najavio specijalnu vojnu operaciju na istoku Ukrajine, Biden je rekao:

- Molitve cijelog svijeta večeras su uz narod Ukrajine dok trpe ničim izazvan i neopravdani napad ruskih vojnih snaga.

- Predsjednik Putin je odabrao rat sa predumišljajem koji će donijeti katastrofalne gubitke života i ljudske patnje. Rusija je sama odgovorna za smrt i uništenje koje će ovaj napad donijeti, a Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici i partneri će odgovoriti ujedinjeno i odlučno - rekao je Biden.

Biden je naveo da će pratiti situaciju iz Bijele kuće i da će nastaviti da dobija redovne novosti od svog tima za nacionalnu sigurnost.

- Sutra ujutro ću se sastati sa svojim kolegama iz G7, a zatim razgovarati sa američkim narodom kako bih najavio daljnje posljedice koje će Sjedinjene Američke Države i naši saveznici i partneri nametnuti Rusiji zbog ovog bespotrebnog čina agresije na Ukrajinu i na globalni mir i sigurnost - rekao je Biden.

Kako je kazao, također će koordinirati sa njihovim NATO saveznicima kako bi osigurali snažan, ujedinjen odgovor koji određuje svaku agresiju na alijansu.

SAD će Vijeću sigurnosti UN-a podnijeti nacrt rezolucije protiv Rusije

Stalna ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država pri Ujedinjenim nacijama Linda Thomas Greenfield izjavila je da će Vijeću sigurnosti UN-a podnijeti nacrt rezolucije u vezi s operacijom koju je pokrenula Rusija protiv Ukrajine.

Thomas Greenfield je kazala da rusko pokretanje operacije predstavlja ozbiljnu hitnu situaciju na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a, koji je hitno sazvan na poziv Ukrajine.

Napominjući da je ruski predsjednik Vladimir Putin donio odluku o operaciji dok je trajao sastanak Vijeća sigurnosti, Thomas Greenfield je dodala:

- Putin je dao ratnu poruku koja potpuno potcjenjuje odgovornost ovog vijeća. Ovo je ozbiljna hitna situacija. Vijeće će morati djelovati i sutra ćemo staviti nacrt na sto.

Stalni ambasadori Velike Britanije i Francuske, koji su uzeli riječ u Vijeću sigurnosti, izjavili su da osuđuju Putinovu odluku da djeluje protiv Ukrajine i najavili da će podržati nacrt koji SAD iznese Vijeću.

Poziv Putinu da odmah obustavi vojnu akciju

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg osudio je nepromišljen i ničim izazvan napad Rusije na Ukrajinu te pozvao Moskvu da odmah obustavi vojnu akciju.

Poručio je da dovodi u opasnost nebrojene živote civila.

- Još jednom, uprkos našim ponovljenim upozorenjima i neumornim naporima da se uključimo u diplomatiju, Rusija je izabrala put agresije protiv suverene i nezavisne zemlje - rekao je Stoltenberg.

Njegove izjave uslijedile su ubrzo nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin objavio da je pokrenuta specijalna vojna operacija u četvrtak rano ujutro u regionu Donbasa, na istoku Ukrajine.

Nakon Putinove objave, zabilježene su velike eksplozije u glavnom gradu Ukrajine Kijevu i gradu Kramatorsku.

- Ovo je teško kršenje međunarodnog prava i ozbiljna prijetnja euroatlantskoj sigurnosti. Pozivam Rusiju da odmah prekine svoju vojnu akciju i poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine - rekao je generalni sekretar NATO-a.

Kako je kazao, saveznici u NATO-u će se sastati kako bi riješili posljedice agresivnih akcija Rusije.

- Stojimo uz narod Ukrajine u ovom užasnom vremenu. NATO će učiniti sve što je potrebno da zaštiti i odbrani sve saveznike - dodao je Stoltenberg.

Hitan odgovor na rusku agresiju

Slovenski premijer Janez Janša podržao je mišljenje poljskog premijera Mateusza Morawieckog koji poziva na hitan odgovor na rusku agresiju na Ukrajinu.

- Moramo učiniti sve što možemo da pomognemo Ukrajini da se odbrani - naveo je Janša.

Vlada Republike Slovenije najavila je jučer da bi slovenski premijer Janez Janša trebao biti u četvrtak, 24. februara, i u petak, 25. februara, u radnoj posjeti Ukrajini.

Janša se trebao sastati sa premijerom ukrajine Denisom Shmihalom i predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Vlada Slovenije nije navela da li je Janša i otputovao u Ukrajinu.

Macron: Rusija mora odmah ovo okončati

Francuski predsjednik Emmanuel Macron osudio je vojne akcije u Ukrajini i pozvao Moskvu da ih odmah okonča.

- Francuska snažno osuđuje odluku Rusije da počne rat s Ukrajinom. Rusija mora odmah okončati vojne operacije - napisao je Macron na Twitteru.

 Španija je u četvrtak osudila rusku intervenciju u Ukrajini, izražavajući solidarnost s Kijevom.

Premijer Španije Pedro Sanchez je na Twitteru objavio da vlada "osuđuje agresiju Rusije na Ukrajinu i solidarna je s vladom i ukrajinskim narodom".

Sanchez je dodao da je u "bliskom kontaktu" s madridskim partnerima i saveznicima u Evropskoj uniji i NATO-u s ciljem koordinacije odgovora.

Nazivajući rusku intervenciju "neopravdanom", ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares istakao je da je u pitanju "očigledno kršenje međunarodnog prava".

Erdogan predsjedava sjednicom sigurnosnog vijeća

U Predsjedničkoj palati Republike Turske u Ankari počela je sjednica sigurnosnog vijeća kojom predsjedava predsjednik države Recep Tayyip Erdogan.

Na sastanku će biti razgovarano o vojnoj intervenciji Rusije u Ukrajini.

Samitu će prisustvovati potpredsjednik Turske Fuat Oktay, ministar odbrane Hulusi Akar, ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu, načelnik Generalštaba Yasar Guler, šef obavještajne službe Hakan Fidan, šef Ureda za komunikacije Fahrettin Altun, šef kabineta Hasan Dogan i glasnogovornik Ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

Sastanku ne prisustvuje ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu koji je u Kazahstanu.

Vlada Grčke sazvala sazvala hitan sastanak o Ukrajini

Vlada Grčke u četvrtak će održati hitan sastanak nakon nedavnih događaja u Ukrajini. Premijer Kyriakos Mitsotakis predsjedavaće sastankom Vijeća za vanjske poslove i odbranu (KYSEA).

- Ministar vanjskih poslova Nikos Dendias hitno se vraća u Atinu iz Afrike zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini - saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Grčke.

Besmislena agresija na Ukrajinu

Visoki komesar Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell poručio je da ruski predsjednik Vladimir Putin treba da zaustavi besmislenu agresiju na Ukrajinu.

- Ovo su među najmračnijim satima Evrope od Drugog svetskog rata. EU će odgovoriti najoštrije moguće i dogovoriti najoštriji paket sankcija koji smo ikada implementirali - kazao je Borrell u objavi na društvenim mrežama.

Istakao je da Rusija odmah treba zaustaviti vojnu intervenciju u Ukrajini.

- Predsjednik Putin treba da zaustavi ovu besmislenu agresiju. Stojimo uz Ukrajinu - rekao je Borrell.

Grubo kršenje suvereniteta Ukrajine

Premijer Hrvatske Andrej Plenković osudio je u četvrtak vojnu invaziju Rusije na Ukrajinu te pozvao zvaničnu Moskvu da prestane s vojnim napadom.

- Najoštrije osuđujemo agresiju i invaziju Rusije na Ukrajinu. Ovaj ničim izazvan napad je grubo kršenje suvereniteta Ukrajine i međunarodnog prava - napisao je Plenković na Twitteru.

Dodao je da je ovo isključiva odgovornost Rusije, koju je pozvao da odmah prestane s vojnim napadom.

- Izražavamo solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom - poručio je hrvatski premijer.

Članovi Vijeća sigurnosti UN-a oštro osudili rusku vojnu intervenciju u Ukrajini

Članovi Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija u četvrtak su oštro osudili rusku vojnu intervenciju u Ukrajini, navodeći da ona pokazuje prezir prema međunarodnom pravu i principima UN-a.

Na sastanku u New Yorku na zahtjev ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe, članovi savjeta reagovali su na pokretanje vojne intervencije ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini, nazivajući ovaj potez neprihvatljivim.

Američka ambasadorica pri UN-u Linda Thomas Greenfield rekla je da je Putin potpuno potkopao Vijeće sigurnosti i objavio rat dok su oni bili na sastanku tražeći mir.

Nicolas de Riviere, francuski ambasador u UN-u, osudio je rusku intervenciju i rekao da odluka Putina da pokrene vojnu operaciju za vojno onesposobljavanje Ukrajine pokazuje da je Rusija ravnodušna prema međunarodnom pravu i UN-u.

Kineski ambasador u UN-u Zhang Jun rekao je da vrata mirnom rješenju ukrajinske krize još nisu potpuno zatvorena.

Sergij Kislicia, ukrajinski ambasador u UN-u, razmijenio je oštre riječi s ruskim amasadorom pri UN-u Vasilijem Nebenzjom.

On je rekao da je prošlo vrijeme za pozive da ostanu mirni i da je Putin objavio rat kao i da je Vijeće sigurnosti odgovoran da ga zaustavi.

Nebenzja, koji u ime Rusije predsjedava Vijećem sigurnosti, odgovorio je da oni nisu bili agresivni prema ukrajinskom narodu.

- Mi smo samo protiv vladajućeg vojnog vijeća u Kijevu - rekao je Nebenzja.

Dodao je da trenutna intervencija nije rat, nazivajući je vojnom operacijom.

Kislicia je poručio Nebenzji da "ratni zločinci ne idu u čistilište, nego pravo u pakao".

Japan, Novi Zeland i Australija zabrinuti zbog ruske intervencije u Ukrajini

Japan, Novi Zeland i Australija u četvrtak su osudili rusku vojnu intervenciju u Ukrajini i pozvali Moskvu da prekine vojne operacije.

Japanski premijer Fumio Kishida izjavio je da će njegova zemlja sarađivati ​​s međunarodnom zajednicom, uključujući zemlje G-7.

- Dat ćemo sve od sebe da prikupimo informacije i shvatimo situaciju. U svakom slučaju, situacija je napeta, zato bih želio sarađivati ​​s međunarodnom zajednicom, uključujući G7 - rekao je on.

Novozelandska ministrica vanjskih poslova Nanaia Mahuta osudila je rusku vojnu operaciju.

- Novi Zeland osuđuje ulazak vojnog osoblja i opreme u Ukrajinu, što predstavlja jasno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine. Stojimo uz narod Ukrajine koji je pogođen ovim sukobom. Naše misli su sa njima - rekla je.

Dodala je da se pridružuju međunarodnoj zajednici u pozivu Rusiji da prekine vojne operacije u Ukrajini i da se odmah i trajno povuče, da bi osigurala preduzimanje svih mogućih koraka za zaštitu civila u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom i povratak diplomatskim pregovorima za deeskalaciju sukoba.

Premijer Australije Scott Morrison osudio je rusku intervenciju u Ukrajini i rekao da nema opravdanja za agresiju jer će nevini ukrajinski narod platiti cijenu.

- Vladimir Putin je izmislio slab izgovor za invaziju. Ruske dezinformacije i propaganda nikoga nisu uvjerile - rekao je on.

Pozvao je Moskvu da prekine vojnu operaciju, jer je to kršenje međunarodnog prava i Povelje UN-a, te da povuče vojsku iz Ukrajine.

Najavio je uvođenje finansijskih sankcija za još 25 osoba i četiri subjekta u Rusiji koji su, prema njegovim riječima, odgovorni za ničim izazvanu i neprihvatljivu agresiju.

Italija osudila rusku vojnu intervenciju u Ukrajini

Italija je u četvrtak osudila rusku vojnu intervenciju u Ukrajini, nazivajući je neopravdanom i ničim izazvanom.

- Ruska vojna operacija je vrlo ozbiljna, neopravdana i ničim izazvana agresija na Ukrajinu, koju Italija oštro osuđuje - objavio je ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio na Twitteru.

Dodao je da to predstavlja kršenje međunarodnog prava.

- Italija stoji uz ukrajinski narod, zajedno s EU i atlantskim partnerima - naveo je Di Maio.

Vučić: Naši stavovi su zasnovani na poštivanju međunarodnog prava

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas će se nakon povratka iz  Španije sastati s predstavnicima Evropske unije, evropskih zemalja i SAD-a u Beogradu nakon čaga bi trebali biti poznati stavovi te zemlje o događanjima u Ukrajini.

Kako je sinoć kazao Vučić, nakon toga ili najkasnije 24 sata poslije spomenutih sastanka bit će poznati stavovi Srbije o događanjima u Ukrajini nakon ruskih napada na tu zemlju.  

- Naši stavovi su u potpunosti zasnovani na poštovanju međunarodnog javnog prava, principijelni i neće se razlikovati u odnosu na ono što smo mislili i govorili 2000. ili 2016. godine - rekao je Vučić.

Kako je javila Radiotelevizija Srbije, srbijanski predsjednik Vučić sazvao je za 13 sati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost Srbije zbog događaja u Ukrajini i regiji, a u 15 sati bit će održana sjednica Vlade Srbije.

Poljska pozvala na "jačanje istočnog krila NATO-a"

Poljska je pozvala na "jačanje istočnog krila NATO-a" u Evropi zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini.

- Istočno krilo NATO-a treba hitno ojačati. Takve odluke treba donijeti već sada - rekao je Piotr Muller, glasnogovornik Vlade Poljske.

Muller je također napomenuo da će poljska diplomatska predstavništva u Ukrajini ostati otvorena "što je duže moguće".

Američki ministar odbrane Lloyd Austin naredio je slanje dodatnih 3.000 vojnika u Poljsku nakon eskalacije rusko-ukrajinske krize.

Bez osude Rusije: Kina pozvala na pregovore o Ukrajini

Kina je u četvrtak ponovo pozvala na pregovore o rješavanju krize u Ukrajini, odbijajući da osudi rusku vojnu operaciju u Ukrajini.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying rekla je novinarima da je ukrajinsko pitanje "složeno u svojoj historijskoj pozadini, a ono što danas vidimo je međuigra kompleksnih faktora."

Iako Kina nije podržala odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina o priznavanju nezavisnosti separatističkih regija Donjeck i Lugansk, u istočnoj Ukrajini ili njegovu odluku da tamo pošalje ruske snage, Hua je rekla da je Kina pozvala "strane da obostrano poštuju legitimnu sigurnosnu zabrinutost".

- Sve strane bi trebale raditi za mir umjesto da eskaliraju tenzije ili raspiruju mogućnost rata - rekla je Hua, ponavljajući jezik koji Kina dosljedno koristi u retorici kritike Zapada na krizu.

Kina i Rusija su u velikoj mjeri uskladile svoju vanjsku politiku u suprotnosti sa SAD-om i njegovim saveznicima. Hua ne opisuje rusku akciju kao invaziju, niti direktno govori o kretanju ruskih snaga ka Ukrajini.

U međuvremenu kineska carinska agencija odobrila je uvoz pšenice iz Rusije. Ta zemlja je jedan od najvećih proizvođača pšenice, ali bi njen izvoz bio ugrožen ako bi strana tržišta blokirala isporuke kao odgovor na vojnu operaciju na Ukrajinu.

UNICEF: Sukobi u Ukrajini predstavljaju direktnu prijetnju za 7,5 miliona djece

Intenziviranje neprijateljstava u Ukrajini predstavlja direktnu prijetnju životima i dobrobiti 7,5 miliona djece u zemlji, rekla je u četvrtak Catherine Russell, direktorica UNICEF-a, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio vojnu intervenciju u Ukrajini.

- U vatri iz teškog oružja duž linije kontakta posljednjih dana već je oštećena vodovodna infrastruktura i obrazovni objekti - rekla je ona.

Naglasila je da ukoliko borbe ne prestanu, desetine hiljada porodica mogle bi biti raseljene, što bi dramatično eskaliralo humanitarne potrebe.

Russell je rekla da UNICEF ponavlja apel generalnog sekretara UN-a na hitan prekid vatre, pozivajući sve strane da poštuju međunarodne obveze zaštite djece.

Dodala je da je proteklih osam godina sukoba nanijelo "duboku i trajnu štetu" djeci koja "sada očajnički trebaju mir".

UNICEF, Agencija UN-a odgovorna za pružanje humanitarne i razvojne pomoći djeci širom svijeta pozvala je sve strane da se suzdrže od napada na osnovnu infrastrukturu o kojoj djeca zavise, uključujući sisteme za vodu i kanalizaciju, zdravstvene ustanove i škole. 

Ruske snage ispalile su projektile na nekoliko gradova u Ukrajini i iskrcale vojnike na njene obale, rekli su dužnosnici i mediji, nakon što je predsjednik Vladimir Putin odobrio specijalnu vojnu operaciju na istoku. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.