open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom BiH
Burno na sjednici: Nešiću smetaju izjave Izetbegovića, Osmanović i Magazinović mu oštro odgovorili
Nenad Nešić, zastupnik DNS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, zatražio je da na dnevni red današnje sjednice ovog doma bude uvrštena deklaracija o osudi govora mržnje Bakira Izetbegovića, lidera SDA i predsjedavajućeg Doma naroda bh. Parlamenta.
28.04.2021. u 13:26
get url
text
Sa sjednice Zastupničkog doma PS BiH

- Cilj deklaracije je da uznemirenim građanima pošaljemo jasnu poruku da ne treba da strahuju, da većina predstavnika političkih partija ne podržava sukobe i osuđuju svaki govor mržnje. Znam da ovo što govorim mnogim predstavnicima bošnjačkog naroda nije drago da slučaju, ali bi bio veliki iskorak da politički predstavnici bošnjačkog naroda pokažu da je BiH moguća država. Zato pozivam da javno osudimo sve one koji pozivaju na rat, sukobe, nasilje, da im jasno kažemo da rat, sukobi i nasilje ne stanuju u BiH. Time šaljemo poruku suživota, normalnog života u BiH – između ostalog je kazao Nešić, dodavši da treba pokazati da niko ne podržava "rasističke izjave Bakira Izetbegovića koji je posljednjih dana vrijeđao Srbe i crnce".

Uslijedile su brojne reakcije.

Saša Magazinović, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a BiH, rekao je da ovako sročena deklaracija abolira sve druge koji se također služe govorom mržnje i politički je usmjerava na pogrešan način.

- Ako je predlagač spreman sve zajedno staviti i osuditi, imat ćete podršku. Ako ukucate u Google: Milorad Dodik govor mržnje, u prvom članku koji izađe, imate pet rečenica: BiH je historijski promašaj, poređenje munareta džamije sa raketom, problematičlno funkcionisanje vjerskih obreda tamo gdje su Bošnjaci svega dva posto, a hodža ih budi pjevajući. To je govor mržnje. Hajmo sve osuditi – dodao je Magazinović.

Nešić je odgovorio da nije čuo da je Dodik pozivao na rat i da je nekoga nazvao genocidašem.

Dženan Đonlagić, predsjednik Kluba zastupnika DF-a, poručio je Nešiću da kao predlagač bilo kakve inicijative nije vjerodostojan i neozbiljan je u kontekstu priče da je nešto dobro za BiH.

- To je licemjerno, paradoksalno. Slušajući vas sinoć na FTV, na pitanje voditeljice je li vaša domovina BiH, kazali ste: "Ne, to nije moja domovina." U manje od 24 sata negirate da je BiH vaša domovina, a sjedite u najvišem organu države u kojoj ste rođeni, iz čijeg budžeta primate plaću i sve što sljeduje, a s druge strane pozivate nas zastupnike da se izjašnjavamo tobože o nečemu što je dobro za BiH. Morate prvo raščistiti sami sa sobom – rekao je Đonlagić.

Adil Osmanović, predsjednik Kluba zastupnika SDA, naglasio je da svako ima mogućnost da predloži tačku dnevnog reda, ali da predlaganjem deklaracije "kojom u usta želite staviti Bakiru Izetbegoviću da daje izjave huškačke prirode ni u kom slučaju ne stoje".

Dodao je da je lider SNSD-a Milorad Dodik Nešićev politički otac, uzor i da je njegov vokabular sličan Dodikovom gdje smo "čuli različite napade kako na određene konstitutivne narode, tako i na državu BiH".

- Nije huškačka politika kazati da će se braniti teritorijalni integritet i suverenitet države BiH ako neko želi da jedan dio nje otcijepi, proglasi nezavisnom državom ili je pripoji nekoj drugoj. To je ustavna i zakonska obaveza svakog građanina BiH. I tako treba posmatrati izjave predsjednika SDA – dodao je Osmanović.

On je kasnije tokom rasprave istakao da ne može stajati da je Izetbegović nazvao jedan narod genocidašima.

- Genocidaši su oni koji su presuđeni pred međunarodnim sudovima, domaćim sudovima za činjenje najtežeg djela zločina, genocida u Srebrenici i njenoj okolini. I to su genocidaši. Nema govora da se može bilo koji narod nazvati genocidnim – dodao je Osmanović.

Nenad Stevandić, zastupnik Ujedinjene srpske, tražio je od zastupnika da se izvine Nešiću, da ima pravo predložiti deklaraciju, te je rekao i da se "ne može odnos prema Bakiru Izetbegoviću liječiti referisanjem na Dodika jer nema ekvivalent stavu da se jedan narod nazove genocidašima".

Nikola Lovrinović, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a BiH, između ostalog je kazao da nije mogao otvoriti web stranicu o kojoj je govorio Magazinović, ali da stavovi o uređenju države nije govor mržnje nego politički stav.

Zastupnica SNSD-a Sanja Vulić, između ostalog, prokomentarisala je da su Magazinović i Zukan Helez (SDPBiH) zaljubljeni u lik Dodika, dok je zastupnik Naše stranke Damir Arnaut Nešiću "poručio" da je "levat" jer je ono što je predložio ono što žele SDA, HDZBiH i SNSD.

U konačnici nije prihvaćeno da deklaracija koju je predložio Nešić bude uvrštena u dnevni red današnje sjednice Zastupničkog doma.

No prihvaćen je prijedlog Zlatana Begića (DF/GS) da u dnevni red uđe tačka da se zastupici pojedinačno izjasne o osudi govora mržnje i izvinu ako je bilo ko od pristunih nekoga namjerno ili nenamjerno uvrijedio, uz ograđivanje i osudu bivših i budućih izjava bilo koga iz stranaka kojima pripadaju ti zastupnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.