open-navfaktor-logo
search
Građani sve plaćaju
Čampara šokiran jer se svi savjetnici ne bave poturanjem lažnih krivičnih prijava kao njegovi
Savjetnici u pojedinim kabinetima o trošku građana ove države bave se poturanjem lažnih, anonimnih krivičnih prijava.  
04.11.2020. u 17:55
get url
text

To je bh. javnost saznala u protekla tri-četiri mjeseca zahvaljujući Aljoši Čampari, ministru unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine, odbačenom SDA-ovcu, i Mireli Bubalo, savjetnici tog ministra. 

Čampara, koji se tokom gotovo cijele svoje političke karijere bavio spletkarenjem u zavisnosti od toga ko mu je meta u tom trenutku i koji su mu interesi, a često i uz pomoć članova svoje porodice, sada je otišao korak dalje. Takoreći, Čampara je tu svoju osnovnu djelatnost podigao na potpuno novi nivo. Građani plaćaju, savjetnic(a)i kovertiraju, prijateljice koje "lijepo pišu" o kafićima i noćnom životu u Sarajevu, šalju... Meta lažnih prijava, dakako, su oni čije se djelovanje i rad ne poklapaju sa privatno-političkim interesima Aljoše Čampare. 

Da je sve to tako, priznala je Amina Ohranović koju je Čampara "lično pohvalio za tekst o nekom kafiću" koji je pisala za fake portal pod kotrolom prvog policajca FBiH. A upravo je ona, na nagovor savjetnice Mirele Bubalo, otišla u poštu i poslala "krivične prijave" lažno potpisane kao da su ih poslali tobože nezadovoljni uposlenici Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA). 

Upravo na tom fake portalu u vlasništvu porodice savjetnice Bubalo, a pod kontrolom ministra Čampare, danas su objavili tekst u kojem izražavaju čuđenje što se savjetnici predsjedavajućeg Predsjedištva BiH Šefika Džaferovića bave prezentiranjem domaćoj javnosti njegove posjete i dočeka tokom službene posjete Pakistanu. Ukratko, šok i nevjerica, jer se savjetnici bave svojim poslom, umjesto da pakuju i šalju lažne krivične prijave, kao što to rade Čamparini. 

Ali, treba biti pošten pa reći da savjetnici u kabinetu ministra Čampare i nemaju nekog izbora. Čampara svakako ništa ne radi po pitanju svojih obaveza u Vladi FBiH i Ministarstvu unutrašnjih poslova, pa su i savjetnici primorani na druge načine iskazivati zahvalnost ministru za uhljebljenje. Ako ništa, bar pomažu da lažne krivične prijave stignu do kontroverznog tužioca Olega Čavke. Za Čamparu je "mali" problem samo to što ponekad neko u tom lancu saradnika "propjeva" pred istražiteljima, pa se on sada mora pravdati na televizijama. A nije da nema preča posla.

Recimo, jedana od većih briga ministru Aljoši Čampari je kako brata Dubravka Čamparu inaugurirati za glavnog federalnog tužioca, a prijatelja Adisa Drndu, za ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Brat Dubravko se ranije "začešljao" da sjedne u fotelju sudije Ustavnog suda FBiH, ali to je ostala samo neostvarena ambicija. Čak su i Aljoši Čampari u SDA, dok ga još nisu bili razdužili iz te stranke, jasno rekli da stranka neće podržati Dubravkovo imenovanje u Ustavni sud, kao uostalom ni imenovanje supruge Safeta Softića, koja je isto tako bila kandidat. Brat Dubravko sad juriša na poziciju glavnog federalnog tužioca, dok je Aljoša ministar policije. Zgodna bi to bila prilika za porodicu Čampara da ovladaju kompletnim federalnim represivnim aparatom. Kako je pisao Avaz birvaktile - "čamparizacija" na djelu. 

VEZANI TEKST - Čamparina saradnica "propjevala" u FUP-u: Kako nastaju anonimne krivične prijave

Lažni portal pod kontrolom ministra Čampare je za ministra policije KS već najavio Adisa Drnadu, pa bi to ovladavanje tužilačko-policijskim strukturama u ovom dijelu BiH bilo još potpunije, ako bi se te težnje i ostvarile. Međutim, ministrov prijatelj Drnda, koji ga je pratio čak i u Saudijskoj Arabiji na umri, ima mali problem u profesionalnom dosjeu. Kako su mediji već pisali, taj inspektor SIPA-e imao je nedozvoljene kontakte sa srbijanskom obavještajnom službom BIA-om. Njemu je Ministarstvo sigurnosti BiH trebalo oduzeti dozvolu za pristup tajnim podacima, što bi u konačnici značilo njegovo otpuštanje iz SIPA-e, a istovremeno onemogućilo imenovanje na mjesto ministra policije u KS. U toku je, kako je javnost iz medija mogla saznati, akcija vođena iz Tužilaštva BiH, a kojom se pokušava omogućiti realizacija Čamparinih kadrovskih križalji. 

Sve u svemu, ministar Čampara i savjetnici mu imaju pune ruke posla u osmišljavanju raznih spinova i podmetačina, pa se usput iščuđavaju na fake portalu kako se i drugi ne bave istom rabotom, umjesto svog posla. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.