Carinicima sa Sarajevskog aerodroma poništena presuda za uzimanje mita

Objavljeno: 13.11.17 u 14:01 Autor: E. F.

Prvostepena presuda koju je Sud BiH izrekao optuženim carinicima u predmetu Vehid Sadiković i drugi, kojom su osuđeni na 18 godina zatvora, ukinuta je nedavno odlukom Apelacionog odjela Suda BiH.

 

Carinici omogućavali šverc FOTO: ILUSTRACIJA
Carinici omogućavali šverc FOTO: ILUSTRACIJA

Potvrdio je za Faktor ovo i advokat Senad Bilić, advokat trojice optuženih u ovom slučaju. On je istakao da je pomenuta odluka donesena nakon što je usvojena njegova žalba na prvostepenu presudu.

Nepravosnažnom presudom osim izrečenih zatvorskih kazni optuženima su izrečene i one novčane i to u ukupnom iznosu od oko 14.000 KM.

VEZANI TEKST - Uzimali novac od putnika, pa se "talili": Korumpiranim carinicima 18 godina zatvora

Ova organizirana kriminalna grupa "pala“ je u spektakularnoj policijskoj akciji "Gold“ koja je  2014. godine provedena zbog korupcije u Carinskoj ispostavi na aerodromu u Sarajevu. Tada su uhapšeni šef Carinske ispostave i čitava njegova smjena zbog sumnje da su omogućavali šverc različitih roba tako što su od putnika uzimali novac u zamjenu za neprovođenje postupka carinjenja ili umanjenje carine.

Nakon provedenog prvostepenog postupka Vehid Sadiković, šef Carinske ispostave na Aerodromu Sarajevo, osuđen je na dvije godine zatvora i 2.000 KM novčane kazne zbog zloupotrebe položaja. 

Zoran Lončar, šef smjene u aerodromskoj Carinskoj ispostavi osuđen je na četiri godine i šest mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 4.000 KM. Još jedan šef smjene, Mensur Mašetić, osuđen je na tri godine zatvora i 2.000 KM novčane kazne zbog primanja dara. 

Carinici Maid Keč, Branka Tešić i Muhamed Hanjalić također su osuđeni i kažnjeni sa po 2.000 KM novčane kazne zbog krivičnog djela primanja dara i drugih oblika koristi. Keč i Hanjalić su osuđeni na po tri godine zatvora, dok je Tešić osuđena na dvije godine i šest mjeseci zatvora.

Carinici Emir Čaušević i Zijad Hadžifejzović ranije su postigli sporazum s Tužilaštvom BiH i njihovi su predmeti odvojeni od predmeta ostalih optuženih.