"Carmina Burana" u Sarajevu krajem oktobra

Objavljeno: 10.07.17 u 08:23 Autor: D. Zeba

"Carmina Burana", najpopularnija scenska opera njemačkog kompozitora Carla Orffa, prvi put je izvedena kao oratorij u Frankfurtu davne 1937. godine.

Emir Nuhanović: Siguran sam da je interes veliki
Emir Nuhanović: Siguran sam da je interes veliki

Ove godine na scenama širom svijeta obilježava se 80. godišnjica od njenog prvog izvođenja, a tim povodom, ovo djelo i publika u Sarajevu imat će priliku pogledati pod dirigentskom palicom poznatog bosanskohercegovačkog umjetnika Emira Nuhanovića.

Nuhanović je djelo već radio sa Operom iz Novog Sada na sceni Srpskog narodnog pozorišta u ovom gradu 7. juna, te na sceni pozorišta "Jovan Đorđević" 16. juna, na 60. godišnjicu prvog izvođenja predstave.

 - Krajem oktobra, zapravo u zadnjoj sedmici ovog mjeseca planiramo izvođenje Carmine Burane u Skenderiji ili Zetri, zavisno od toga hoće li Zetra proraditi. Ukoliko ne, zasigurno će to biti u velikoj dvorani Skenderije. Bit će samo jedno izvođenje. Siguran sam da je interes veliki, jer će izvođenje biti i sa baletom, što je stvarno odlično, i kostimi i sve ostalo. Pripreme su već u toku, na sceni će biti oko 200 ljudi, a na cijeloj organizaciji bit će angažirano 300 ljudi, jer ima dosta tehnike, svjetla i svega toga. Dakle, oko 300 ljudi iz Novog Sada će doći u Sarajevo -  kaže naš vrsni dirigent.

U organizaciji i realizaciji ovog opernog spektakla ističe veliku pomoć Aleksandra Stamenkova, v. d. direktora Opere iz Novog Sada.

- Stamenkov  je izuzetan čovjek koji će mi pomoći da opera iz Novog Sada dođe u Sarajevo. Sa njim smo razgovarali da radimo bajramski koncert u Novom Sadu, Beogradu i Novom Pazaru. On je izuzetan čovjek koji se razumije u kulturu, pravi čovjek na pravom mjestu, što bi se reklo – kaže Emir Nuhanović.