open-navfaktor-logo
search
Luda sreća
Cartier komad: Kupila torbicu za jedan, a prodala za 10.000 dolara
Chandler Lesesne West (29) iz SAD-a prije više od godinu kupila je na internetu vintage odjeću i modne dodatke u vrijednosti 75 dolara (138 KM).
01.03.2023. u 09:25
get url
text

Među tim stvarima se nalazila i mala krpena torbica, njoj je cijena bila 1 dolar (1.85 KM). Chandler ju je malo pogledala, spremila i zaboravila na nju.

Krajem prošle godine ponovo joj se našla u rukama pa je odlučila saznati nešto više o njoj. Googlala je, ali uzalud. Tad se obratila za pomoć članovima Facebook grupe posvećene identificiranju antikviteta i vintage odjeće. Među njima se našao neko ko ju je prepoznao i dao naslutiti da vrijedi malo bogatstvo.

- Mislila sam da će vrijediti nešto više od dolara koliko sam je platila, ali ne toliko. Otkrila sam da je to rijedak vintage Cartier komad, francuska svilena art deco večernja torbica iz 1920-ih, te da bi dragulji na kopči mogli biti pravi dijamanti. Preporučili su mi da je odnesem u prodavnicu nakita da mi to provjere - prisjetila se je.

Kaže kako u torbici nije mogla pronaći nikakvu etiketu, no kasnije je saznala da Cartier oznaku stavlja na kopču.

Poslušala je savjet i odnijela torbicu u draguljaru koji je potvrdio da se radi o 12 dijamanata te joj preporučio sljedeći korak: "Obratite se nekoj aukcijskoj kuću". Odabrala je RAGO aukcije, a oni su procijenili vrijednost na do 4000 dolara.

Aukciju su počeli sa 2000 dolara, a ponude koje su pristizale, sve veće i veće, iznenadile su i njih same.

- Na kraju sam je prodala za 9.450 dolara (17.437 KM) - rekla je, a prenosi Insider.

@chlorisvintage I’M IN SHOCK #1920svintage #vintageclothing #auction #antiques #treasurehunt #cartier #update #fyp #foryoupage #greenscreen ♬ original sound - Chandler

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.