Časopis sa dugom tradicijom: Novi “Život“ otvara intervju sa uglednim piscem Karahasanom

Objavljeno: 13.04.17 u 08:12

Novi broj književnog časopisa “Život“ donosi niz zanimljivih priloga. Broj otvara intervju sa našim uglednim piscem Dževadom Karahasanom, a skladu sa tradicijom časopisa, akcenat je na tekućoj bh. književnoj produkciji. Promocija novog broja bit će upriličena 16. aprila sa početkom u 19 sati u Kamernom teatru 55. Promociji će prisustvovati: Dževad Karahasan, Muamer Kodrić, Vahidin Preljević i Almir Bašović.

Naslovnicu krasi portret Dževada Karahasana
Naslovnicu krasi portret Dževada Karahasana

Osim tekstova već afirmiranih pisaca poput Zlatka Topčića ili Hadžema Hajdarevića, i u ovom broju svoje mjesto su našli mladi bh. pisci. U skladu sa uvjerenjem redakcije o važnosti prevoda za jednu kulturu, u ovom broju časopisa predstavljamo pjesnike i pripovjedače u prevodima sa ruskog, arapskog, francuskog, italijanskog, engleskog, slovenskog, perzijskog i katalonskog jezika - istakao je glavni i odgovorni urednik “Života“ Almir Bašović.

Novi broj “Života“ nudi prikaze knjiga naših pisaca i knjiga prevedenih na naš jezik. U rubrici “Govor drugih“, namijenjenoj predstavljanju suvremenih tokova u svjetskoj književnosti, nalazi se pregled najzanimljivijih autora iz iranske književnosti.

Podsjetimo, “Život“ je časopis za književnost i kulturu, kojeg izdaje Društvo pisaca Bosne i Hercegovine. Ima dugu tradiciju, osnovan je još 1952. godine u Sarajevu, a obnovljen 2007. godine. Njegovi urednici bili su naši veliki pisci od Meše Selimovića, Maka Dizdara, do Alije Isakovića, Nedžada Ibrišimovića…