open-navfaktor-logo
search
Dva velikana
Cavsi bez Kralja nula, Kraljevima bez Ronalda upitna odbrana trona
Osim što su već godinama zaštitna lica sportskog brenda Nike, to Ronaldu i Jamesu nije jedina zajednička stvar
30.10.2018. u 18:01
get url
text
Cristiano Ronaldo i LeBron James

Dva velika imena u svijetu sporta ovoga ljeta promijenila su igračke sredine. Cristiano Ronaldo je poslije devet godina u redovima Real Madrida odlučio napustiti Santiago Bernabeu i potpisati za Juventus, koji je za suprotnom pravcu poslao ček sa iznosom od 117 miliona eura.

Peterostruki osvajač Zlatne lopte tako je odlučio potražiti novi izazov u karijeri. Da nije pogriješio svjedoči i podatak da je Juventus prvi u Serie A, prvi u grupi H Lige prvaka s maksimalnih devet bodova, dok je Ronaldo sa sedam pogodaka drugi strijelac italijanskog fudbalskog šampionata.

Jedino što Portugalca muči jeste optužnica za navodno silovanje iz 2009. godine, za koje Portugalca tereti Amerikanka Kathryn Mayorgu.

Cristiano ovoga ljeta nije bio jedina velika sportska faca koja je odlučila promijeniti sredinu. Isto to napravio je i jedan od ponajboljih svjetskih košarkaša LeBron James. Popularni King odlučio je reći zbogom Cleveland Cavaliersima i za ugovor vrijedan 154 miliona dolara pojačati Los Angeles Lakersa.

Osim što su već godinama zaštitna lica sportskog brenda Nike, to Ronaldu i Jamesu nije jedina zajednička stvar. Odlaskom dvojice velikana njihovi bivši timovi ostali su u problemima.

Iako su brojni mediji tvrdili kako će Real kao tim proigrati i bez Ronalda, to se nije desilo. Kako Kraljevi igraju ove sezone, najbolje govori podatak da je u ponedjeljak, poslije svega deset odigranih kola španske LaLige, klupsko rukovodstvo odlučilo smijeniti Julena Lopeteguija.

Bivši selektor Španije, brzo je postao i bivši trener Kraljeva, koje je ostavio na devetoj poziciji sa svega 14 osvojenih bodova. Kako je Real igrao pod Lopeteguijem, a bez Ronalda, možda najbolje govori i podatak da je u posljednjih pet mečeva u španskom prvenstvu ne zna za pobjedu (četiri poraza i jedan remi).

Šta tek reći od Cleveland Cavaliersima, bivšoj ekipi LeBrona Jamesa? Poslije šest odigranih mečeva u novoj sezoni NBA lige prošlosezonski finalisti, koje je upravo LeBron odveo do jedinog prstena u klupskoj historiji, jedina su ekipa u takmičenju bez pobjede! Mnogi će reći da ni LeBronu ne cvjetaju ruže sa Lakersima (omjer 2-5 op.a), ali je Kralj iznad svog prošlosezonskog prosjeka, doduše ne mnogo (27,6 poena po meču).

Bilo kako bilo, čini se da će Kraljevi bez Ronalda teško ponovo na tron, a pitanje je hoće li Cavsi bez Kralja uopće ugledati play-off.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.